ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρεμβάσεις για αποκλιμάκωση τιμών ανέφεραν Στουρνάρας-Χατζηδάκης

Παρεμβάσεις για αποκλιμάκωση τιμών ανέφεραν Στουρνάρας-Χατζηδάκης

Από τα 343 επαγγέλματα το 72% έχει απελευθερωθεί πλήρως και απομένει, το αμέσως επόμενο διάστημα, η λήψη νομοθετικών δράσεων για την απελευθέρωση ορισμένων ειδικοτήτων, άρα, έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης.

Αυτό ανέφεραν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, ενώ, υπογράμμισαν ότι ξεπερνάμε την πιστωτική ασφυξία και ότι όσο βελτιώνεται η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών τόσο ευκολότερη θα γίνει η παροχή κεφαλαίου κίνησης για επαγγελματίες.

Όπως σημειώθηκε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ήδη χρηματοδοτεί δράσεις στη χώρα μας, ενώ, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη δράση του ΕΣΠΑ για τους μικρομεσαίους, αναμένεται να διευθετηθεί, πιθανώς και σήμερα, με την παροχή ολιγοήμερης παράτασης από το υπουργείο, για την κατάθεση αιτημάτων. Για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά προχωρά η συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά του ΛΑΓΗΕ του ΑΔΜΗΕ, ενώ, σημείωσε ότι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία δεν είναι ακόμη εφικτή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των μικρών καταστημάτων, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι για το θέμα αυτό θα αποφασίσει η Βουλή. Για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ετοιμάζεται νέα μελέτη από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για 20 επαγγέλματα, όπου θα εξεταστεί ο βαθμός απελευθέρωσης και οι μεταβολές στις αμοιβές και στις τιμές. Η μελέτη θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο του 2013. Επίσης, έχει ζητηθεί από όλα τα υπουργεία η κωδικοποίηση για μείωση της γραφειοκρατίας μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ο υπουργός Οικονομικών έφερε αρκετά παραδείγματα από τη θετική επίπτωση που είχε το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, όπως του συμβολαιογράφου, στη μείωση των τιμών και την είσοδο νέων επαγγελματιών στον χώρο. Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα-παρατηρητήριο για τις δυνατότητες εισόδου κάποιου στην αγορά εργασίας, είτε ως επιχειρηματίας, είτε ως εργαζόμενος. Εκτός από τα κλειστά επαγγέλματα, η έμφαση του υπουργείου Ανάπτυξης θα επικεντρωθεί στο άνοιγμα των αγορών.

«Για πολλά χρόνια ο καθένας κέρδιζε τη δική του προσωπική μάχη αλλά χάναμε τον πόλεμο από τις αγκυλώσεις και τα εμπόδια εισόδου στην αγορά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Με 148 ρυθμίσεις που έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ελευθερίας στις αγορές για την πώληση προϊόντων. Ενδεικτικά, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα και αποκλιμακώνονται οι τιμές, έγινε απελευθέρωση πώλησης καπνικών ειδών και βρεφικού γάλακτος με ορατά αποτελέσματα στις τιμές του δεύτερου, δημιουργήθηκε σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για τεχνικά επαγγέλματα, όπως για υδραυλικούς, ψυκτικούς και ακολουθούν οι ηλεκτρολόγοι, απελευθερώθηκε το επάγγελμα του λογιστή, απελευθερώθηκε πλήρως η αγορά των φορτηγών και οι μεταφορές σε σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες, και τα ξενοδοχεία μπορούν να μεταφέρουν τους πελάτες τους στις μονάδες τους, και προωθήθηκαν μέτρα για τις στρεβλώσεις στην αγορά υγρών καυσίμων αλλά και θέματα που σχετίζονται με την ίδρυση εταιρειών.

Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς, με αλλαγές στην αγορά καυσίμων και διατάξεις με στόχο την προστασία των καταναλωτών. Επίσης θα περιέχει ρυθμίσεις για τις προσφορές και εκπτώσεις με τέσσερις περιόδους, αλλά και ρύθμιση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης, σημείωσε ότι το υπουργείο προτείνει να είναι ανοικτά τα καταστήματα επτά Κυριακές.

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Μέχρι πριν πέντε - έξι χρόνια γινόταν πόλεμος και γι' αυτό και για την προαιρετική δυνατότητα να ανοίγουν τα μικρά καταστήματα κάτω από 250 τ.μ., εμείς λέμε να ανοίγουν όσες Κυριακές θέλουν. Ωστόσο, σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει συναίνεση και δεν έχουμε τρόπο να επιβάλλουμε τη θέση μας αλλά δεν έχουμε και τρόπο να λέμε το αντίθετο. Έχουμε μια θέση που την υποστηρίζει η πλειοψηφία των καταναλωτών όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις, και κάποιοι επιχειρηματικοί φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) την υποστηρίζουν. Θα γίνει διάλογος και θα δούμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει ως προς αυτό. Η Βουλή θα αποφασίσει με δημοκρατικές διαδικασίες. Η τάση είναι να υπάρξει αυτό το μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς και στην ελληνική αγορά, και άποψή μου είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Μία δεύτερη ρύθμιση που θα έρθει το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο υπουργός, αφορά τις υπεραστικές μεταφορές, είτε με παροχή έργου, είτε με διαγωνισμό σε γραμμές ελεύθερης επιλογής που μπορεί να τις εκτελεί κάθε ενδιαφερόμενος, ενώ, για τις άγονες γραμμές θα προβλέπεται επιδότηση. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα θα κατατεθεί μια πρώτη τροπολογία με μέτρα και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την αναβάθμιση της θέσης της χώρας στην ετήσια έκθεση. Σημειώνεται, ότι στην τροπολογία αυτή θα υπάρχουν σημαντικές ρυθμίσεις για την επιχειρηματικότητα, όπως ότι δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο στις ΕΠΕ, θα μειωθούν οι διαδικασίες ίδρυσης κατά 30%, στις εισηγμένες εταιρίες θα περιορίζεται η συναλλαγή με μετοχές συγγενών για να προστατεύονται οι επενδυτές μειοψηφίας, ενώ στην οικοδομική άδεια θα μειωθεί το κόστος και η γραφειοκρατία.

Για τη μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας στα κτίρια, θα έχει μεγαλύτερη ευθύνη ο μηχανικός και θα απεμπλέκεται η πυροσβεστική. Εξάλλου, διυπουργικές ομάδες εργάζονται με ορίζοντα έτους για την καταγραφή προβλημάτων στον κλάδο των «logistics» ώστε να έρθουν στη Βουλή οι πρώτες ρυθμίσεις. Για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, στη βάση μελέτης του ΣΕΒ, αντίστοιχες ομάδες εργάζονται με στόχο την άρση των αγκυλώσεων και την εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, η δουλειά έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και έχουν χαρτογραφηθεί, ήδη, όσα εμποδίζουν τις τιμές να πέσουν. «Δεν είμαστε κοντά σε οριστικές ρυθμίσεις» είπε ο κ. Χατζηδάκης και ενδεικτικά ανέφερε ότι στον τουρισμό έχουν εντοπιστεί 131 πιθανά σημεία παρέμβασης, 39 σημεία στα δομικά υλικά, στο λιανικό εμπόριο 200 πιθανά σημεία, στην επεξεργασία τροφίμων 96 σημεία και τέλος 51 πιθανά σημεία στις οριζόντιες μελέτες, όπως για τη χρήση γης κ.λπ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται να είναι έτοιμη η πρώτη δέσμη των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων. «Όλοι οι περιορισμοί ναρκοθετούν την πορεία μας προς το μέλλον και είναι δική μας απόφαση να προχωρήσουμε ...» σχολίασε ο υπουργός.