ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν στέλνουν επιστροφές σε πολίτες για να δείχνουν δήθεν έσοδα»

«Δεν στέλνουν επιστροφές σε πολίτες για να δείχνουν δήθεν έσοδα»

Σε αιχμηρή δήλωση προχώρησε ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχετικά με την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Απριλίου 2013.

«Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας στη σημερινή του ανακοίνωση για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού μπορεί να μην εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα, όπως έκανε τους προηγούμενους μήνες, δήλωσε, όμως, ότι «ο Απρίλιος είναι ο πρώτος μήνας που πιάσαμε το στόχο στα φορολογικά έσοδα». Αν δει κανείς, βέβαια, το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού θα παρατηρήσει ότι τα έσοδα του κράτους, πριν την επιστροφή των φόρων, είναι μειωμένα κατά € 473 εκατ. σε σχέση με το στόχο.

Έτσι, για να φανεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά, το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να μην επιστρέφει φόρους σε πολίτες και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, από το στόχο των € 870 εκατ., το Υπουργείο επέστρεψε μόλις € 325 εκατ. Την ίδια στιγμή, παρουσιάζεται μια μαγική εικόνα στις δημόσιες επενδύσεις. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται αυξημένα κατά € 655 εκατ. €, ως αποτέλεσμα πληρωμής από την ΕΕ έργων του 2012. Διότι για το πρώτο 4μηνο του 2013, οι επενδυτικές δαπάνες του δημοσίου είναι λιγότερες από το 50% του στόχου.

Επίσης, καλό θα ήταν να μην πανηγυρίζει το Υπ. Οικονομικών για τη μεγάλη μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 1,5 δις ευρώ περίπου, διότι αυτό μεταφράζεται σε λιγότερες και χειρότερες υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο για την επίτευξη των στόχων που τίθενται στο πλαίσιο της πολιτικής της λιτότητας. Αυτό δεν είναι άλλο από την «εσωτερική στάση πληρωμών». Δεν επιστρέφει φόρους, δεν προχωρά σε επενδύσεις, υπο-εκτελεί τις δαπάνες και χρωστά ακόμα € 8 δις. Ως αποτέλεσμα η ύφεση εντείνεται και η ανεργία συνεχίζει τη ραγδαία αύξηση, ξεφεύγοντας από τις επίσημες προβλέψεις. Για τους θιασώτες του μνημονίου, εσωτερικούς και εξωτερικούς, το δημόσιο έλλειμμα αποτελεί στόχο. Το ποσοστό ανεργίας απλώς μια ευχή. Βλέπουν τον κόσμο ανάποδα και έτσι ούτε αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση, ούτε διορθώνουν τα δημοσιονομικά του τόπου μακροπρόθεσμα και με βιώσιμο τρόπο».

Ρoή Ειδήσεων