ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταψήφιση ρυθμίσεων από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο Νομοσχέδιο του Υπ.Αν.

Καταψήφιση ρυθμίσεων από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο Νομοσχέδιο του Υπ.Αν.

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια και στα άρθρα του κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο 58 άρθρων του υπουργείου Ανάπτυξης για το «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων» και άλλες διατάξεις, ωστόσο απορρίφθηκαν οι διατάξεις για τις λαϊκές αγορές και για θέματα σχετικά με την επιτάχυνση διαδικασιών του ΕΣΠΑ.

Η καταψήφιση ειδικώς της τελευταίας ρύθμισης -η οποία κατατέθηκε ως τροπολογία- από το ΠΑΣΟΚ με τον ισχυρισμό εκ μέρους του Μ. Χρυσοχοΐδη ότι δεν γνώριζε την κατάθεσή της, προκάλεσε την αντίδραση κύκλων του υπουργείου Ανάπτυξης. «Η τροπολογία που καταψηφίστηκε αφορά διαδικασίες επιτάχυνσης για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και πρωτοβουλίες που βοηθούν τη χώρα να ανέβει στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας» ανέφεραν για να καταλήξουν σε οξύ τόνο: «Προφανώς κάποιοι δεν κατανόησαν τη σημασία της. Δεν μπορεί παρά να το αντιληφθούν».

Επίσης παρά τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Αθ. Σκορδά ότι ο επικεφαλής του Οργανισμού που εκδίδει τις άδειες λαϊκών αγορών δεν διορίζεται από τον υπουργό, το ΠΑΣΟΚ δεν πείστηκε και καταψήφισε το σχετικό άρθρο (42) του νομοσχεδίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ. Χρυσοχοΐδης επέμεινε να ορίζεται ρητά πως ο διορισμός πρέπει να γίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο (δεδομένου ότι η αρμοδιότητα άσκησης εποπτείας των λαϊκών περνά πια στην Περιφέρεια), ενώ και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξυροτήρη ανέφερε ότι καταψηφίζει την διάταξη.

Ο κ. Σκορδάς, στην ομιλία του, επισήμανε ως πολύ σημαντικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεδομένου ότι από την υλοποίησή τους επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ για το Δημόσιο. Εξάλλου, ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης προανήγγειλε ότι σε επόμενο νομοσχέδιο θα κατατεθούν ρυθμίσεις για την αναμόρφωση της νομοθεσίας περί μητρώου εργοληπτικών επιχειρήσεων.