ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Οι ευθύνες στους πολίτες για την δασοπυρόσβεση!

Δένδιας: Οι ευθύνες στους πολίτες για την δασοπυρόσβεση!

Στη Βουλή οδεύει το νομοσχέδιο για την αλλαγή του δόγματος της δασοπυρόσβεσης. Όπως εξήγησε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, «το δόγμα παίρνουμε τηλέφωνο και φωνάζουμε το αεροπλάνο έχει τελειώσει» και γι' αυτό η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο νόμου το οποίο έχει περάσει ήδη από την ΚΕΝΕ και οδεύει προς τη Βουλή, όπως είπε.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαρούλας Καφαντάρη για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για τις ελλείψεις αλλά και τους κινδύνους του επικείμενου θέρους.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία δυσκολότατη περίοδο. Είναι δυστυχώς σαν να μας παίζουν οι συνθήκες ένα παιχνίδι. Θα αντιμετωπίσουμε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων 15-20 ετών. Αν δεν μπορέσει ο Έλληνας πολίτης και η ελληνική κοινωνία συνειδητοποιημένα να προστατεύσει το δάσος, πρώτον με το να μην κάνει αυτά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και δεύτερον με την άμεση ειδοποίηση, ώστε να μπορέσουμε να το προλάβουμε, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα, για τον πλούτο της, για τα λίγα δάση που της έχουν απομείνει», ανέφερε ο κ. Δένδιας επισημαίνοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης για την προστασία του δασικού πλούτου.

«Απευθύνω έκκληση προς την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες να κάνουν ό,τι μπορούν και να στηρίξουν την πατρίδα αυτήν τη δύσκολη ώρα». Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει τριχοτόμηση ως προς τις συνθήκες εργασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα, που δεν επιτρέπουν την ορθολογική αξιοποίηση αυτού του προσωπικού, ιδίως σε συνθήκες επιχειρείν κατά φωτιάς, που δεν είναι συνθήκες που επιτρέπουν τήρηση ωραρίου, οκταώρου κλπ.

Σημείωσε όμως ότι θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη συνεργασία όλων των πτερύγων της Βουλής. Να ληφθούν άμεσα μέτρα ζήτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάτη.

«Ο κύριος πρωθυπουργός μίλησε εν όψει της αντιπυρικής περιόδου και απευθύνθηκε κύρια στο φιλότιμο των Ελλήνων πυροσβεστών, που είναι γεγονός και, βέβαια, στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Από την άλλη μεριά, έβγαλε από πάνω του τις ευθύνες της μνημονιακής συγκυβέρνησής σας για την κατάσταση της δασοπυρόσβεσης στη χώρα και τις έθεσε κάπου αλλού», είπε η βουλευτής προσθέτοντας ότι δεν μπορεί ο δασικός πλούτος, ο φυσικός πλούτος, το περιβάλλον της χώρας μας, που οφείλουμε να παραδώσουμε στα εγγόνια μας, στα παιδιά μας, να κινδυνεύσει και αυτό το καλοκαίρι.