ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση «βόμβα» του Προκόπη Παυλόπουλου εκθέτει το υπ. Δικαιοσύνης

Ερώτηση «βόμβα» του Προκόπη Παυλόπουλου εκθέτει το υπ. Δικαιοσύνης

Την ώρα που η Ελλάδα ζητά δικαιοσύνη για τις ναζιστικές σφαγές, το αρμόδιο υπουργείο ασχολείται με «αντιρατσιστικές» αερολογίες!

Με επίκαιρη ερώτησή του, με θέμα «Δικαστικά στοιχεία για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές των στρατευμάτων κατοχής», ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, εκθέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς την ώρα που η Ελλάδα διεκδικεί την αποκατάσταση των θυμάτων των ναζιστικών θηριωδιών αλλά κυρίως της Δικαιοσύνης, το αρμόδιο όργανο του κράτους, το οποίο θα έπρεπε να πρωτοστατεί στις προσπάθειές αυτές, ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση του αμφιλεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος με την ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να ανοίξουν οι φάκελοι των εγκληματιών πολέμων, οι σχετικές δικογραφίες, καθώς και τα 850 (!) παραπεμπτικά βουλεύματα που είχαν εκδοθεί από το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου (1941-1944).

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι το ΕΕΓΕΠ, το οποίο είχε συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συντακτικής πράξης 73/1945 και συγκροτούνταν από τους α) Δημήτριο Κιουσόπουλο, Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (Πρόεδρος), β) Ανδρέα Τούση, Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών (Μέλος) και Σπηλ. Παυλόπουλο, Πρωτοδίκη (Μέλος), είχε ως στόχο:

• να διενεργήσει τις απαραίτητες ανακριτικές πράξεις κατά των υπευθύνων, που διέπραξαν εγκλήματα κατά του άμαχου Ελληνικού Λαού κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής (1941-44, Βούλγαροι, Ιταλοί, Γερμανοί) και
• να καταλογισθούν οι δέουσες ποινικές και λοιπές ευθύνες κατά των υπαιτίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, το Δικαστικό Συμβούλιο για κάθε σχηματισθείσα δικογραφία εξέδωσε 850 παραπεμπτικά βουλεύματα, προκειμένου να δικασθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον του αρμόδιου Διαρκούς Στρατοδικείου της Χώρας

Ωστόσο, μετά τη διάλυση του Ε.Ε.Γ.Ε.Π. οι σχετικές δικογραφίες και τα παραπεμπτικά βουλεύματα παραδόθηκαν στο Εφετείο Αθηνών, όπου και βρίσκονται έως σήμερα, καθώς κανείς από τους ιθύνοντες δεν τα εκμεταλλεύθηκε προς όφελος της χώρας.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο κ. Παυλόπουλος ζητά καταρχήν από το υπουργείο να απαντήσει αν είναι ενήμερο για την ύπαρξη των δικογραφιών αυτών και τα στοιχεία που εμπεριέχουν και δεύτερον επισημαίνει το γεγονός ότι οι δικογραφίες αυτές δεν έχουν περιέλθει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο έχει στο μεταξύ επιληφθεί της όλης υπόθεσης.

Με την ερώτησή του, ο κ. Παυλόπουλος εκθέτει σαφώς το υπουργείο, το οποίο αντί να αναλώνεται στην αντιρατσιστική φιλολογία θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η πραγματική μάχη κατά του ρατσισμού περνά από τις Γερμανικές αποζημιώσεις αλλά την έμπρακτη τιμωρία του ναζισμού για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.