Συνάντηση Βενιζέλου-Ρουπακιώτη-Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ στο πρακτικό της ΚΕΝΕ

Newsroom Newsroom

Συνάντηση Βενιζέλου-Ρουπακιώτη-Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ στο πρακτικό της ΚΕΝΕ

Την έντονη ενόχλησή του εκφράζει το ΠΑΣΟΚ για την «επίσπευση» της διατύπωσης και την «άμεση δημοσιοποίηση» του πρακτικού της ΚΕΝΕ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με ανακοίνωση που εξέδωσε, λίγο μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, στην Ιπποκράτους.

Αφού παρατίθενται ορισμένες επισημάνσεις αναφορικά με τις αρμοδιότητες της ΚΕΝΕ, όπου τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η κυβερνητική πολιτική «δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές», αλλά «από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει για τη συνέχεια του ζητήματος στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών, με τη φράση: «Τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών».

Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «κακή υπηρεσία προσφέρει στην Κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα». Κατόπιν αυτού, το ΠΑΣΟΚ παραθέτει τις ακόλουθες «επιβεβλημένες» επισημάνσεις:

1. Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη Αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της Κυβέρνησης.

2. Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.

3. Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.

4. Το πρακτικό υπ' αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

5. Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012.
«Τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών», τονίζεται, τέλος, στην ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved