ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μοναδική ευκαιρία το Συμβούλιο Δεκεμβρίου για την ευρωπαϊκή άμυνα»

«Μοναδική ευκαιρία το Συμβούλιο Δεκεμβρίου για την ευρωπαϊκή άμυνα»

Το μέλλον της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας στην Ευρώπη συζητήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Kangaroo Group, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το κρίσιμο Συμβούλιο για θέματα άμυνας στα τέλη του 2013.

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών στην εκδήλωση, ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναβάθμιση των Στρατιωτικών Δομών της ΕΕ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του Kangaroo Group κ. Karl Von Wogau, ο στρατιωτικός σύμβουλος της Γερμανίδας Καγκελαρίου ταξίαρχος Erich Vad, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του ΕΚ κ. Arnauld Danjean, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του ΕΚ κ. Ioan Mircea Pascu , ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα άμυνας και Ασφάλειας κ. Michael Gahler και ο εκπρόσωπος του Σώματος Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΒΕΡΑ) του προέδρου της Κομισιόν κ. Eric Peters.

Στην παρέμβασή της η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, τόνισε τις κοσμογονικές αλλαγές που έχουν συντελεσθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο τομέα της διεθνούς ασφάλειας, αλλά και την αδυναμία της Ένωσης να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στη διαχείριση διεθνών κρίσεων. Η κα. Γιαννάκου αναγνώρισε ότι η προσπάθεια αναβάθμισης των επιχειρησιακών ικανοτήτων της Ένωσης παρεμποδίζεται σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεχών περικοπών στους αμυντικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών επεσήμανε, ωστόσο, ότι το κύριο πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και συχνά απροθυμίας των κυβερνήσεων να ενεργοποιήσουν υφιστάμενους μηχανισμούς και επιχειρησιακές ικανότητες.

Όπως ανέφερε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης της ΕΕ, τα γνωστά και ως EU Battlegroups, τα οποία αν και βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ, παρά τις επανειλημμένες ευκαιρίες, όπως η πρόσφατη κρίση στο Μαλί.

Η κα. Γιαννάκου παρουσίασε σειρά προτάσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση της στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αναβάθμιση των στρατιωτικών δομών στην ΕΕ, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι οι θέσεις του Κοινοβουλίου θα συνδράμουν ουσιαστικά στην υπέρβαση των σημερινών αδιεξόδων.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της, η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ σημείωσε ότι το Συμβουλίου του Δεκεμβρίου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι αδυναμίες στο τομέα της άμυνας στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, προσδίδοντας έτσι μια νέα δυναμική στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της σύγκλισης των στρατιωτικών δομών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.