ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν φταίνε οι «τεμπέληδες» λαοί, αλλά οι ισχυροί της Ευρώπης

Τσίπρας: Δεν φταίνε οι «τεμπέληδες» λαοί, αλλά οι ισχυροί της Ευρώπης

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου μετώπου των λαών της ευρωπαϊκής περιφέρειας απέναντι στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις που έκανε στη Μαδρίτη.

«Στην Ελλάδα, η μόνη εναλλακτική λύση είναι η σύγχρονη αριστερά και οι συμμαχίες της. Αλλά και στην Ισπανία, την Πορτογαλία, είναι πλέον φανερό πως δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική, χωρίς να έχει η σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και στην προοπτική διακυβέρνησης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε ότι «ελπίδα είναι το καινούριο, το ανατρεπτικό, το ριζοσπαστικό, που σήμερα στην Ευρώπη εκφράζουν οι δυνάμεις της ενωμένης ριζοσπαστικής αριστεράς».

«Στην αρχή μας είπαν ότι υπεύθυνοι για την κρίση είναι οι "τεμπέληδες Έλληνες", μετά οι "τεμπέληδες Ισπανοί", οι "τεμπέληδες Πορτογάλοι" ή οι Ιταλοί. Η πραγματικότητα είναι ότι για την κρίση δεν ευθύνονται οι λαοί. Για την κρίση ευθύνονται οι ισχυροί της Ευρώπης. Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, οι τραπεζίτες, όλοι όσοι θέλουν να κερδίζουν οδηγώντας τους λαούς στην καταστροφή. Η κρίση, λοιπόν, δεν είναι ούτε ελληνική ιδιαιτερότητα, ούτε ισπανική, ούτε οφείλεται στο Νότο και στους τεμπέληδες λαούς του Νότου. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και συστημική. Αν δεν αλλάξουμε το ευρωπαϊκό σύστημα, δεν θα βγούμε από την κρίση. Μένει μόνο να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί καμιά χώρα και κανένας λαός μόνος του. Αν, όμως, ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τότε αυτοί που σήμερα φαντάζουν ισχυροί και ανίκητοι, θα είναι αυτοί που θα έχουν το μεγάλο δίλημμα για τις επιλογές που πρέπει να κάνουν», ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ευρώπη χρειάζεται ένα σύγχρονο new deal ενώ, αναφερόμενος κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, είπε ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα γενναίων δημόσιων επενδύσεων που θα ξαναζωντανέψουν την ανάπτυξη και θα μειώσουν δραστικά την ανεργία.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι αυτές οι πολιτικές γίνονται στο όνομα της αλληλεγγύης και της ισότητας. Το μέλλον μας δεν είναι η υποταγή και η μοιρολατρία» διαμήνυσε.

Τέλος, σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για την ανεργία των νέων στο Νότο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: Θα του συνιστούσα, αν πραγματικά είναι ευαίσθητος για την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικές του στο Νότο, τότε, ας προκρίνει ως λύση αυτό που έγινε για τη Γερμανία σε σχέση με το χρέος της το 1953.