ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόκληση Ρεπούση – «Eθνικός μύθος» ο χορός του Ζαλόγγου

Νέα πρόκληση Ρεπούση – «Eθνικός μύθος» ο χορός του Ζαλόγγου

Με νέα αμφισβήτηση επανήλθε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, η οποία σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε χαρακτήρισε «εθνικό μύθο»τον χορό του Ζαλόγγου.

Όταν η βουλευτής Πειραιά ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα απάντησε πως "μέσα στην ιστορία και την διαδρομή κάθε λαός που χειρίζεται την ιστορία του και για συγκεκριμένους λόγους δημιουργεί διάφορους εθνικούς μύθους, οι οποίοι χρειάζονται για εθνικοπατριωτικούς λόγους".

Η ιστορικός υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την άποψή της, στη συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, σε ό,τι έχει να κάνει με τη Γενοκτονία των Ποντίων, τονίζοντας πως «η ιστορική επιστήμη δεν είναι αναγκασμένη να δέχεται τις αποφάσεις των κοινοβουλίων».

Σε ό,τι αφορά το... "συνωστισμό" στο λιμάνι της Σμύρνης κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Μαρία Ρεπούση υποστήριξε:

"Υπήρξε μεγάλη εκμετάλλευση. Ακόμα φέρνουν στην επιφάνεια βιβλίο που έγραψα και η λέξη συνωστίζονται διορθώθηκε αμέσως. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό σχολικό βιβλίο, είχε μια ατυχή έκφραση, διορθώθηκε αμέσως. Δεν υπήρχε η λέξη "συνωστισμός" υπήρχε το ρήμα στην περιγραφή μιας αθρόας προσέλευσης. Εμείς αμέσως είπαμε τελικά πως δεν είναι σωστή η λέξη συνωστισμός επειδή προσβάλλει τις μνήμες ανθρώπων. Δεν θέλαμε να πούμε ότι στη Σμύρνη έγινε "συνωστισμός".

Η λέξη άλλαξε και μπήκε μία άλλη λέξη για να περιγραφτεί καλύτερα η αθρόα προσέλευση των Ελλήνων στο λιμάνι της Σμύρνης την ώρα που προσπαθούσαν να σωθούν. Εξ' αρχής υπήρχε μόνο το ρήμα. Δεν υπήρξε ηθελημένη προσπάθεια αλλαγής και προσβολής της μνήμης. Στο σημερινό βιβλίο δεν υπάρχει η λέξη αυτή".