ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για «κυβερνητικό τραγέλαφο» στο αντιρατσιστικό κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «κυβερνητικό τραγέλαφο» στο αντιρατσιστικό κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «κυβερνητικό τραγέλαφο» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ενώ κομματικές πηγές τονίζουν ότι η εικόνα που εμφανίζουν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και η κυρίως η στάση του πρωθυπουργού, δικαιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε να υπάρξει τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Α. Σαμαρά για να συζητηθεί η κατάσταση της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι το σίριαλ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει εξελιχτεί σε κυβερνητικό τραγέλαφο, με τις ξεχωριστές προτάσεις νόμου να παίζουν τον ρόλο φύλλου συκής, που θα καλύψει τα στρατηγικά αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της μνημονιακής συμμαχίας.

Οι συνεχιζόμενες, όμως, παλινωδίες και το παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων των τριών κομμάτων, όχι μόνο δεν μπορεί να κρύψει το κυβερνητικό ναυάγιο, αλλά το αναδεικνύει στον μέγιστο βαθμό, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγορώντας κυρίως τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η ΝΔ ενταφίασε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο υπό τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής και καταθέτει μια προσχηματική πρόταση νόμου που και ανεπαρκής είναι, αλλά και εξόχως προβληματική ως προς το περιεχόμενό της. Στην πραγματικότητα, προσθέτει, οι συμπληρώσεις της νομοθεσίας του 1979 από τη ΝΔ, όχι μόνο δεν κλείνουν τις γέφυρες με τη Χρυσή Αυγή, αλλά τις κρατούν ορθάνοιχτες.

Εξάλλου, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, η επιστολή του πρωθυπουργού στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η έμμεση υιοθέτηση της θεωρίας των δύο άκρων και οι αναφορές στη «λαθρομετανάστευση» ως αιτία της ανόδου του ναζισμού, μπορεί να ενώνει την ακροδεξιά πολυκατοικία, αλλά σίγουρα δεν «ενώνει τον ελληνικό λαό», όπως προκλητικά διακηρύσσει ο πρωθυπουργός, αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι έχουν μετατραπεί σε μνημονιακούς δορυφόρους μιας επί της ουσίας μονοκομματικής κυβέρνησης και ότι η προσήλωσή τους στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, δεν τους αφήνει κανένα ουσιαστικό περιθώριο έμπρακτης διαφοροποίησης.

Πίεση για την τηλεμαχία

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν σήμερα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά ο Α. Τσίπρας θα επαναφέρουν πιεστικά και τις επόμενες ημέρες την πρόταση για τη διεξαγωγή ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό. Πέρα από τους λόγους που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματοποίηση της τηλεμαχίας, δηλαδή η κατάσταση της χώρας, η αισιοδοξία της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, η φτώχεια κλπ, έχουν προστεθεί και νέα στοιχεία, που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλουν να γίνει το ντιμπέιτ.

Αυτά είναι οι εκθέσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την οικονομία, οι μόνιμες και διαρκώς εντεινόμενες αναφορές στον διεθνή Τύπο και τα ΜΜΕ, αλλά και από κυβερνήσεις για το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Συνεργάτες του Α. Τσίπρα τονίζουν ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν από το γραφείο Τύπου της ΝΔ στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη και επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η επίσημη τοποθέτηση του ιδίου του πρωθυπουργού.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι ίδιες πηγές εκφράζουν την πεποίθηση ότι εντός της ΝΔ «υπάρχει αρνητικό κλίμα για ένα ντιμπέιτ, αλλά όχι αρνητική απάντηση» και ευελπιστούν ότι «ο πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί σε έναν δημοκρατικό διάλογο» για τα μείζονα προβλήματα της χώρας.