ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο φόρος ακινήτων στο επίκεντρο της διακομματικής

Ο φόρος ακινήτων στο επίκεντρο της διακομματικής

Για αύριο είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοσθεί το 2014.

Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει τις προτάσεις του στην επιτροπή στο πλαίσιο εναλλακτικών σεναρίων για τον φόρο, ο οποίος θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι στον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων θα υπαχθούν και τα αγροτεμάχια, ενώ, όπως αποφασίστηκε στην προηγούμενη σύσκεψη του υπουργείου με τη διακομματική επιτροπή, θα εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια που χρησιμοποιούνται για αγροτική εκμετάλλευση από τους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Ο στόχος είναι, από τον νέο φόρο οι εισπράξεις σε ετήσια βάση να ανέλθουν σε 3,1 δισ. ευρώ. Με την απαλλαγή των αγροτεμαχίων των αγροτών προκύπτει ένα κενό της τάξης των 200 εκατ. προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος.

Γι' αυτό και στις συσκέψεις του υπουργείο Οικονομικών με τη διακομματική επιτροπή αναζητούνται άλλες πηγές για την κάλυψη του κενού μεταξύ των οποίων και η φορολόγηση των αυθαιρέτων.

Σε ότι αφορά στα ακίνητα εντός σχεδίου οι προτάσεις των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στη διακομματική επιτροπή συγκλίνουν στη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 50.000 ευρώ και στην καθιέρωση προοδευτικής κλίμακας με πολλά κλιμάκια και συντελεστές.