ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χρειαζόμαστε νέες ιδέες για να ξεπεράσουμε την «άνεργη ανάπτυξη»

«Χρειαζόμαστε νέες ιδέες για να ξεπεράσουμε την «άνεργη ανάπτυξη»

«Ναι, βγαίνουμε από την κρίση, υπάρχει προοπτική, δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά θα είναι καλύτερα, ασφαλέστερα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας με την ομιλία του ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ με θέμα: «Τεχνολογικό Λύκειο, αγορά εργασίας και νέο αναπτυξιακό μοντέλο», στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε το «διπλό» στόχο της Ελλάδας, να αποκτήσει τη θεσμική της ισοτιμία στην Ευρώπη και να γίνει νομισματικά και αναπτυξιακά ασφαλής και ταυτόχρονα πρέπει να προστατευθεί απέναντι στους κλυδωνισμούς της ευρωπαϊκής και διεθνούς κρίσης που δεν έχει τελειώσει.

«Βλέπετε», πρόσθεσε, «πόσο νευρική είναι η Ευρώπη, τη βλέπετε να ετοιμάζεται απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια αλλά υπάρχει και απειλεί το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «ο ίδιος ο γαλλογερμανικός άξονας , αν δείτε τι ειπώθηκε στην τελευταία συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Ολάντ, ασχολείται με αυτό».

Επ' αυτού, ανέφερε ότι κι άλλες χώρες είναι στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα, όχι μόνο χώρες της Ευρωζώνης που είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα, αλλά και άλλες μεγαλύτερες που, όπως είπε, κρύβουν ότι στην πραγματικότητα εφαρμόζουν ένα σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής, «χωρίς μάλιστα την οικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείου που παίρνει η Ελλάδα με όρους καλύτερους από ό,τι άλλη χώρα σε παρόμοια κατάσταση μέσα στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «έχουμε ανάγκη από μια εθνική επιτυχία που όμως δεν θα επιτευχθεί αν ο στόχος μας παραμείνει στενά δημοσιονομικός», αν δεν διαμορφωθούν προϋποθέσεις ενός ανταγωνιστικού μοντέλου ανάπτυξης, αν δεν διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, «δηλαδή αν δεν δώσουμε χειροπιαστή απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, αλλά όχι μόνο με καλές ιδέες».

Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι στις «καλές ιδέες» προσχωρεί σιγά- σιγά και ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης, αναγνωρίζοντας ως τον υπ' αριθμό έναν στόχο την ανάσχεση της ανεργίας των νέων, «αλλά με 6 δισ. ευρώ προϋπολογισμό». Για να προσθέσει ότι τέτοιο ποσό θέλει η Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια για να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα προστασίας υφιστάμενων θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων.

Αυτά τα ζητήματα, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ενόψει της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας πρέπει να συζητηθούν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με συγκεκριμένο τρόπο, να συζητηθούν στη Βουλή, με την αντιπολίτευση και με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. «Έχουμε ανάγκη», τόνισε, από μια συνολική παρουσίαση του τι πρέπει να γίνει, «για να μην τρέχουμε πίσω από σενάρια ή πίσω από φευγαλέες αποσπασματικές προσεγγίσεις του ενός ή του άλλου θέματος που προξενούν άγχος και φοβία στην κοινωνία και παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση των στόχων μας».

Εξηγώντας τη θέση του, σημείωσε ότι «αν τη μια τρέχουμε πίσω από το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, την άλλη πίσω από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την τρίτη πίσω από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε στην κοινωνία, την αγορά, στο λαό, το συνολικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με ιδέες αλλά και με αριθμούς, και δεν μπορούμε να πείσουμε τον πολίτη για την ασφαλή οριστική έξοδο από την κρίση».

Όσον αφορά στον κίνδυνο της «άνεργης ανάπτυξης» (σ.σ. τον κίνδυνο να αποκατασταθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για τη χώρα αλλά μέσα σε ένα ευρωπαϊκό υφεσιακό περιβάλλον να μην επιτευχθούν οι προσδοκόμενες θέσεις εργασίας) που, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, συζητήθηκε και την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι χρειάζονται κρατικά προγράμματα παρέμβασης με ειδική χρηματοδότηση για τη στήριξη υφιστάμενων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, όπως προβλέπεται στη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως την πιο σημαντική διαρθρωτική αλλαγή αυτή που αφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη δημόσια εκπαίδευση, στο ρόλο του εκπαιδευτικού και γνωρίζει τα προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σημείωσε δε ότι το λύκειο είναι η κρίσιμη βαθμίδα από την οποία πρέπει να ξεκινάει κάθε παρέμβαση για μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και πως «το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι η τεχνική εκπαίδευση όπου έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω που είμαστε μακριά από τους ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Μιλώντας για το νέο τεχνολογικό λύκειο, ανέφερε ότι οι επαγγελματικές σχολές θα πρέπει να ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο τεχνολογικό λύκειο που «οδηγεί ισότιμα και στο πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ», που έχει ευελιξία στις ειδικότητες με προσαρμογή στις ανάγκες κάθε περιοχής και τις ανάγκες της αγοράς.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το νέο τεχνολογικό λύκειο πρέπει να είναι προσανατολισμένο και στις δύο δυνατότητες, της μισθωτής εργασίας αλλά και της αυτοαπασχόλησης νέας μορφής. Χαρακτήρισε δε αυτή τη διαρθρωτική αλλαγή ως «μια παρέμβαση που ενώνει το τρίπτυχο της δημοσιονομικής προσπάθειας, του αναπτυξιακού μοντέλου και της κοινωνικής συνοχής».

Αναφερθείς στη Χρυσή Αυγή, είπε ότι «έχει απροκάλυπτη και προσβλητική παρουσία μέσα στο σχολείο, το νοσοκομείο, τον περίβολο των εκκλησιών, στις λαϊκές αγορές, με αιμοδοσίες και άλλες δράσεις που τις εξευτελίζει προσδιορίζοντας τις ως φυλετικά στοχευμένες».

Προλογίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις που είχαν προηγηθεί, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρέπεμψε στις συνεργασίες και το διάλογο που είχε το ΠΑΣΟΚ, με πολιτικές δυνάμεις, φορείς και το Εθνικό συμβούλιο Παιδείας, ώστε να καταρτίσει τη σχετική πρόταση νόμου του κόμματος τον Δεκέμβριο, για να υποστηρίξει τελικά ότι το λύκειο θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας για να πάει η χώρα μπροστά.