ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρεμπόδιση της διερεύνησης κατήγγειλε η Κωνσταντοπούλου για τη λίστα

Παρεμπόδιση της διερεύνησης κατήγγειλε η Κωνσταντοπούλου για τη λίστα

«Αυτοί που μας έβαλαν στο μνημόνιο είναι οι ίδιοι που διαχειρίστηκαν την λίστα Λαγκάρντ», παρατήρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την παρέμβασή της στη Ολομέλεια της Βουλής και κατήγγειλε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης παρεμποδίζεται συστηματικά.

Όπως είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η λίστα Λαγκάρντ είναι «σκάνδαλο που έχει στιγματίσει όχι μόνο όσους ενεπλάκησαν και ενέχονται στην διαχείρισή της, αλλά και την σημερινή κυβέρνηση και πλειοψηφία που προσπαθούν να χειριστούν την υπόθεση με τις λιγότερες απώλειες για χρήσιμους στυλοβάτες του μνημονιακού συστήματος».

Μιλώντας την Ολομέλεια που καλείται να αποφασίσει την επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου με το αδίκημα της απιστίας, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικαιωμένος γιατί από την αρχή είχε προτείνει την δίωξη του πρώην υπουργού για απιστία, και τότε -υπενθύμισε- ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης έλεγε ότι η πρόταση ήταν «προπετής».

Παράλληλα έδωσε έμφαση στην εμπλοκή Βενιζέλου, αλλά και στην κατά την εκτίμησή της προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης μέσα στην Επιτροπή. «Να πιστέψουμε ότι Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου δεν είχαν δει στη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα Μπόμπολας και Λαυρεντιάδης για τα οποία είχαν κάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις;», αναρωτήθηκε, χαρακτηρίζοντας τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Προκαταρκτικής Επιτροπής Π. Ρήγα ως «συνήγορο υπεράσπισης του Βενιζέλου».

«Γιατί δεν λέτε τίποτα για τον Ε. Βενιζέλο για τον οποίο ενισχύονται τα στοιχεία; Για τον Γ. Παπανδρέου; Ποιος νοθεύει τα πρακτικά της επιτροπής; Ποιος διαγράφει τις ερωτήσεις που γίνονται; Ποιος χαριεντίζεται με μάρτυρες;», παρατήρησε χαρακτηριστικά και ρώτησε την ΝΔ γιατί δεν διατυπώνει κατηγορία για υπεξαγωγή εγγράφου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ρώτησε επίσης, αν είναι τυχαίο ότι ο Ηλ. Πλασκοβίτης, που έστειλε το έγγραφο αίτημα για την λίστα Λαγκάρντ, σήμερα υπηρετεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και είναι μέλος της Νομισματικής Επιτροπής, αλλά και ότι τα στελέχη του Παπακωνσταντίνου βρίσκονται και σήμερα στο επιτελείο Στουρνάρα και στο υπουργείο Οικονομικών.

Ρώτησε ακόμη τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χ. Αθανασίου αν γνωρίζει τον Ι. Παγίδα και αν ο τελευταίος συνδέεται με κυβερνητικό πρόσωπο.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι όλες οι αποκαλύψεις έγιναν μετ’ εμποδίων και η διερεύνηση παρεμποδίζεται συστηματικά, για να προσθέσει: «Γιατί σπαταλήσατε στην Επιτροπή τόσο χρόνο για να μην εξεταστεί ο Σ. Μιωνή, πρόσωπο συνδεόμενο με τον Στ. Παπασταύρου, σύμβουλο του πρωθυπουργού;»

Τέλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων τονίζοντας ότι «τιμωρούνται και απενεργοποιούνται όσοι προσπαθούν να ερευνήσουν», εκτιμώντας πως «δεν είναι τυχαία η ρύθμιση για τους οικονομικούς εισαγγελείς».