ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο νομοσχέδιο υπάγονται και οι δανειολήπτες που καθυστερούν δόσεις

Στο νομοσχέδιο υπάγονται και οι δανειολήπτες που καθυστερούν δόσεις

Την υπαγωγή στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια και όσων καθυστερούν την καταβολή των δόσεών τους με την προϋπόθεση ότι δεν έχει γίνει καταγγελία της δανειακής σύμβασης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς.

Παράλληλα, ο κ. Σκορδάς με την έναρξη της διαδικασίας της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επεσήμανε ότι προτίθεται να επιφέρει τροποποίηση στο άρθρο που αναφέρεται σε δάνεια ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις δανειολήπτες με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω (σ.σ. στην αρχική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλεπόταν υπαγωγή στο προωθούμενο καθεστώς για άτομα με αναπηρία άνω του 67%).

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία

Όλα τα άρθρα ψήφισε η ΝΔ, ενώ επιφυλάξεις για επιμέρους άρθρα, τα οποία καθορίζουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε πρόγραμμα διευκόλυνσης διατύπωσαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλα τα άρθρα με εξαίρεση το άρθρο 17, στο οποίο δήλωσε «ναι». Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι το δικαστήριο ρυθμίζει ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι το 80% της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας.

Παράλληλα, επιφυλάξεις διατύπωσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά και η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «όχι» σε όλα τα άρθρα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στη συζήτηση που προηγήθηκε, πολλές φορές κλήθηκε από βουλευτές να ξεκαθαρίσει το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών και όλοι τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της αναστολής τους διότι «η οικονομική κρίση είναι ακόμη εδώ». Χαρακτηριστική είναι η παρότρυνση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, προς τους υπουργούς, να ξεκαθαρίσουν τι θα κάνει η κυβέρνηση διότι η αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία λήγει στο τέλος του 2013 και η κοινωνία αγωνιά.

Επίσης, από όλες τις πλευρές τέθηκε το θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούν να υπαχθούν σε πρόγραμμα διευκόλυνσης. Ο παριστάμενος υφυπουργός, Θανάσης Σκορδάς, ανέφερε, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποιες λύσεις και αν είναι έτοιμη θα τις φέρει στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, οπότε το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια. «Για τους ελεύθερους επαγγελματίες μη νομίζετε ότι δεν έχουμε έγνοια. Προσπαθούμε να επεξεργαστούμε κάποιες λύσεις και αν είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα θα το φέρουμε» ανέφερε ο κ. Σκόρδας.