ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΡΤ: Κατεπείγουσα ερευνά από τον Άρειο Πάγο ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΤ: Κατεπείγουσα ερευνά από τον Άρειο Πάγο ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το λουκέτο στην ΕΡΤ ζήτησαν από την εκτελούσα χρέη εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Οι δύο βουλευτές ζήτησαν από την εισαγγελέα να προχωρήσει σε διερεύνηση ποινικών αδικημάτων σχετικά με την «αυθαίρετη, παράνομη και αντισυνταγματική διακοπή μετάδοσης του ραδιοτηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ».

Όπως τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου πρόκειται για ενέργειες που θέτουν σε διακύβευση και διακινδύνευση τη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ παραβιάζουν ευθέως την ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην ενημέρωση και πληροφόρηση αλλά παραβιάζουν και την ειδική νομοθεσία για τα ΜΜΕ.

Ειδική αναφορά έγινε και στο γεγονός ότι «με αυθαίρετο τρόπο διακόπηκε όχι μόνο το σήμα της ΕΡΤ, αλλά και του καναλιού της Βουλής, κ.λπ., με συνέπεια να ανακύπτουν ζητήματα εθνικής σημασίας».

Από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι από την διακοπή της ΕΡΤ πλήττεται η Δημοκρατία και προσέθεσε ότι ένα δημόσιο αγαθό που συμβάλλει στον πλουραλισμό της ενημέρωση δεν υπάρχει.

«Υπάρχει ζήτημα ευθυνών, γιατί η φωνή της ΕΡΤ και η ελληνική γλώσσα ακουγόταν στα πέρατα της γης, σε ποντοπόρα πλοία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, ενώ τώρα δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν καταγγελίες από ακριτικές και νησιωτικές περιφέρειες ότι δεν εκπέμπει σε σημεία εθνικά κρίσιμα που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο σήμα της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να καλυφθεί από αντίστοιχο σήμα γειτονικών χωρών.