ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μυστικό ραντεβού και το παρασκήνιο της ρήξης

Το μυστικό ραντεβού και το παρασκήνιο της ρήξης

Ιδιαίτερα βαρύ φαίνεται πως ήταν το κλίμα το βράδυ της περασμένη Κυριακής, στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην οδό Μουρούζη.

Ο κ. Σαμαράς είχε καλέσει τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, για να τους ενημερώσει για την απόφασή του να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ.

Όπως αναφέρει κυριακάτικη εφημερίδα, οι στιγμές έντασης ήταν αρκετές, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση ότι το γυαλί έχει ραγίσει και μένει να φανεί αν και πότε θα σπάσει. Ο πρωθυπουργός στη μυστική συνάντηση των τριών αρχηγών επικαλέστηκε το μνημόνιο λέγοντας ότι οι απολύσεις αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση.

Η αδυναμία εξεύρεσης των 2.000 υπαλλήλων από άλλα πεδία του Δημοσίου, καθώς πολλοί υπουργοί αντιδρούσαν για να μην κλείσουν οργανισμοί και φορείς που εποπτεύονται από τα υπουργεία τους, οδήγησε τον κ. Σαμαρά στην επιλογή της ΕΡΤ.

«Το κάνω για το μνημόνιο. Φθάσαμε σε οριακό σημείο. Έπρεπε να είχαμε τελειώσει από τον Μάιο», φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη δεν υφίσταται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μανιτάκης, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στην προ ημερών συνάντηση του με τους εκπροσώπους της τρόικας, δεν παρουσίασε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Απλά δεσμεύτηκε να τους παρουσιάσει το σχέδιό του ως το τέλος του Ιουνίου εξοργίζοντας τους επικεφαλής της τρόικας.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού αιφνιδίασε και εξόργισε τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι δεν είχαν διάθεση να τη συνυπογράψουν και να φανούν στα μάτια της κοινής γνώμης για μια ακόμη φορά ότι δεν αντιδρούν σε επιλογές του κ. Σαμαρά που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση.

«Δηλαδή μας ζητάς να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους;» φέρεται να του απάντησε ο κ. Βενιζέλος. Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση τόσο με το κλείσιμο της ΕΡΤ, όσο και με την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου.