ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιαταγάνα:Το «μαύρο» στην ΕΡΤ είναι «κόκκινο πανί» για τον λαό

Γιαταγάνα:Το «μαύρο» στην ΕΡΤ είναι «κόκκινο πανί» για τον λαό

«Με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και μία υπουργική απόφαση αποφασίσθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Με τη συνδρομή των ΜΑΤ έκλεισε η ΕΡΤ», αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα. Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα.

«Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά μεθόδους που πλήττουν βαθιά την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Πράξη νομοθετικού περιεχομένου δικαιολογείται μόνο όταν υπάρχει εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη. Στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν συνέτρεχε εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη. Με τέτοιες ενέργειες πραξικοπηματικού χαρακτήρα δημιουργείται μείζον ζήτημα για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε.

Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε η χρονική στιγμή που επελέγη η διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ, μία ημέρα μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές, ενώ σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων και γνωστοποίησε για πρώτη φορά τη μετακύλιση για έναν επιπλέον χρόνο, μέχρι το 2017, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το ότι στην ΕΡΤ υπήρχαν πάντοτε αργόμισθοι υπάλληλοι, ρουσφέτια πολιτικών, κυβερνητικές παρεμβάσεις στην ειδησεογραφία, χρυσοπληρωμένα συμβόλαια, δεν αποτελεί άλλοθι για το κλείσιμο ενός οργανισμού και πολύ περισσότερο για την απαξίωσή του με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, του είδους «θύλακας μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης» κ.λπ. Με την συγκεκριμένη κίνησή του ο Πρωθυπουργός κατάφερε να διχάσει την ελληνική κοινωνία απαξιώνοντας τους υπαλλήλους της ΕΡΤ. Κατά τον ίδιο τρόπο θα απαξιώσει αύριο τους «κακούς» γιατρούς και τους «τεμπέληδες» δασκάλους για να κλείσει τα δημόσια νοσοκομεία και τα δημόσια σχολεία αντίστοιχα. Εν μία νυκτί έκλεισε πραξικοπηματικά έναν δημόσιο οργανισμό με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Η ΕΡΤ αποτελούσε τη γέφυρα επικοινωνίας με τους Έλληνες της Ομογένειας και το στήριγμα των ακριτικών περιοχών μας καθώς αποτελούσε το μοναδικό μέσο ενημέρωσης τους. Η Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση αποτελούσε το μοναδικό μέσο διάδοσης του πολιτισμού, της κουλτούρας και των ειδήσεων της χώρας μας σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα έγινε η μοναδική χώρα της Ευρώπης χωρίς δημόσια τηλεόραση.

Η κυβέρνηση επικαλείται τις σπατάλες, τους διορισμούς με κομματικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια, τους υπέρογκους μισθούς κ.ά. Οι διορισμοί ημετέρων, βέβαια, δεν σταμάτησαν ποτέ. Επί ένα χρόνο άλλωστε ο κ. Κεδίκογλου προχωρούσε σε προσλήψεις με μοναδικό κριτήριο το κομματικό. Είναι λοιπόν υποκριτικό να προβάλει η κυβέρνηση τον ισχυρισμό ότι «η ΕΡΤ αποτελούσε θύλακα αδιαφάνειας και σπατάλης» όπως ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.

Τι εμπόδιζε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση, την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ; Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζητούσαν επιτακτικά τον εξορθολογισμό της καθώς διέβλεπαν την εξέλιξη αυτή. Ενώ η Κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια προσπάθεια διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξυγίανση της ΕΡΤ, αυτή προτίμησε το αντιδημοκρατικό κλείσιμο, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να επιστρατεύσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ για την διακοπή λειτουργίας των πομπών.

Ο φασισμός συνεχίζεται και από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, ο οποίος απειλεί με κυρώσεις όσους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς αναμεταδώσουν το σήμα της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση, η οποία με τρόπο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό καταργεί εδώ και καιρό, ένα-ένα τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα την ίδια πρακτική και για άλλους Οργανισμούς του ευρύτερου και στενού δημοσίου τομέα, αξιοποιώντας την πραξικοπηματική έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία οι Υπουργοί της κυβέρνησης θα μπορούν να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους.

Αχτίδα φωτός αποτελεί το γεγονός ότι πολίτες όλων των πολιτικών παρατάξεων (πλην ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ) συγκεντρώθηκαν στην ΕΡΤ από την πρώτη στιγμή και εξακολουθούν να κινητοποιούνται κατά της τρικομματικής συγκυβέρνησης που βύθισε τη χώρα στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ισοπέδωση της μεσαίας τάξη, έβαλε λουκέτο στις μισές και πλέον επιχειρήσεις, επιστράτευσε ακόμη και την παιδεία».