ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς συμβιβασμό οι τρεις αρχηγοί

Προς συμβιβασμό οι τρεις αρχηγοί

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη. Σήμερα στις 20.30 η νέα σύσκεψη με το θέμα της ΕΡΤ να παραμένει ανοιχτό

Σε νέα, τρίτη κατά σειρά, συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την Πέμπτη στις 20.30 παραπέμπονται το ανοιχτό μέτωπο της ΕΡΤ, αλλά και το θέμα της συνολικής λειτουργίας της κυβέρνησης.

Θα προηγηθούν συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στη Βιέννη για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θα επιστρέψει στις 19.15.

Στη νέα σύσκεψη, εκτός από τις λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που ετέθηε με ένταση από του προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι κινήθηκαν στην ίδια γραμμή, αποφεύγοντας να αναφέρουν στις δηλώσεις τους την λέξη «ΕΡΤ», ανακοίνωσαν συγκλήσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανώτερων κομματικών τους οργάνων για να παρουσιάσουν το πλαίσιο της συμφωνίας τόσο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση όσο και για τη συνολική κυβερνητική λειτουργία.

Οι δύο αρχηγοί των ελάσσονων κυβερνητικών κομμάτων φαίνεται να υπαναχώρησαν στην απαίτησή τους για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, πετυχαίνοντας δέσμευση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου για λειτουργία όλων των συχνοτήτων και εκπομπή κανονικού προγράμματος.

Ευ. Βενιζέλος: Η πλειονότητα των πολιτών θέλει σταθερότητα

Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει σταθερότητα και όχι εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ανακοινώνοντας τη νέα συνάντηση επισήμανε πως «η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση αύριο».

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την άμεση συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ, ενω, αφού είπε πως «κρίνονται πολλά πράγματα ταυτοχρόνως», διαβεβαίωσε πως η στάση του ΠΑΣΟΚ διαπνέεται από πολύ ισχυρό αίσθημα εθνικής, θεσμικής και κοινωνικής ευθύνης.

«Ό,τι έχω πει δημόσια, αυτά λέω και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους άλλους δυο πολιτικούς αρχηγούς», πρόσθεσε.

Πρέπει, υπογράμμισε, να αντιμετωπίσουμε ζητήματα σεβασμού της δικαιοσύνης και συμπλήρωσε πως οι συζητήσεις αφορούν στην επαναθεμελίωση με δίκαιο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο της ύπαρξης της κυβέρνησης.

Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει σταθερότητα, θέλει να έχει μια κυβέρνηση και όχι εκλογές, τόνισε ο κ. Βενιζέλος εξηγώντας πως δεν αναφέρεται απλώς σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης αλλά σε μια κυβέρνηση γνήσια τρικομματικής συνεργασίας που αφουγκράζεται τις αγωνίες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας, της αγοράς, των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων.

Τέλος ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως στις 17:30, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ιπποκράτους, που μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο στη σύσκεψη δεν υπήρξε συμφωνία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πάντως πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, «γι' αυτό βρισκόμαστε πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης παρά στη ρήξη ωστόσο πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα».

Η νέα σύσκεψη στο Μαξίμου δεν συνδέεται με τη συνεδρίαση του ΣτΕ που πραγματοποιείται το απόγευμα, καθώς «τα ζητήματα είναι πολιτικά», αναφέρουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ με τον οποίο βρίσκονται σε «κοινή γραμμή», ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο εξέφρασε με «απόλυτο και σαφή τρόπο» τη θέση του ως προς τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη.

Φ. Κουβέλης: Καταβάλλω κάθε προσπάθεια

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως καταβάλλει κάθε προσπαθεια για να υπάρξει λύση και να επαναλειτουργήσει με ολες τις συχνότητές της η ΕΡΤ και με κανονικό πρόγραμμα.

Όπως είπε, το θέμα της ΕΡΤ δεν ήταν το μόνο που τέθηκε στη σύσκεψη, αλλά επί τάπητος τέθηκαν «και τα ζητηματα της λειτουργίας της τρικομματικής κυβερνησης».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται από τρία κόμματα, πρέπει να εξασφαλίζει τον κοινό τόπο, την κοινή θέση και την κοινή απόφαση και των τριών κομμάτων» και στο σημείο αυτό ανακοίνωσε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως είναι αναγκαίο και διεκδικεί να υπάρξει επικαιροποίηση μεταξύ των τριών κομμάτων όχι μόνο για την εθνική ραδιοτηλεόραση αλλά για το σύνολο των ζητημάτων που προσδιορίζουν την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί για τη χώρα, για την κοινωνία.

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «επίπονη διαδικασία» αλλά «και με επιμονή από εμάς για να εξασφαλιστούν όλα εκεινα που ανέφερα».

Στις δηλώσεις του υπογράμμισε πως «προέχει το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας» και συμπλήρωσε πως «η ΔΗΜΑΡ με υπευθυνότητα είναι διαρκώς παρούσα και θέλησή μας είναι να βγούμε στο δρόμο που οδηγεί τη χώρα έξω από τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί από την οικονομική κρίση».

Ανακοίνωσε επίσης πως την Πέμπτη, πριν τη νέα σύσκεψη, θα συγκληθεί και θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ σε κοινή συνεδρίαση με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Σ. Κεδίκογλου: Σύνθετη και πολύωρη συζητηση

Υπήρξε μια σύνθετη και πολύωρη συζητηση που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Όπως είπε, «ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πώς θα λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΣΤΕ».

Σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα τα οποία είχε θέσει από προχθές ο Πρωθυπουργός.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς αναχωρεί την Πέμπτη για τη Βιέννη για τη σύνοδο του ΕΛΚ και θα επιστρέψει στις 19:15 στην Αθήνα.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε ενώ οι πολιτικοί κραδασμοί στη σκιά των εξελίξεων για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση συνέχιζαν να τροφοδοτούν τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Εν όψει του «ραντεβού» τους με τον κ. Σαμαρά, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης είχαν συνάντηση το μεσημέρι στη Βουλή, μετά τη ολοκλήρωση της οποίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «έγινε μια συνεννόηση». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε λακωνικά ότι «ανταλλάξαμε απόψεις για όλα τα ενδεχόμενα που υπάρχουν».

Διαβάστε επίσης:

Ανανέωσαν το ραντεβού οι πολιτικοί αρχηγοί

Γεννηματά: Η ΕΡΤ ήταν η αφορμή