ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι έλεγε ο Πρ. Παυλόπουλος για την ΕΡΤ

Τι έλεγε ο Πρ. Παυλόπουλος για την ΕΡΤ

Όταν όλοι οι συνταγματολόγοι γύρναγαν από κανάλι σε κανάλι για να ερμηνεύσουν την Προσωρινή Διαταγή Μενουδάκου, ο Προκόπης Παυλόπουλος έδινε από την αρχή τη δική του εκδοχή. Διευκρίνιζε ότι μιλάει σαν Καθηγητής και τόνιζε ποιο ήταν το «λάθος» των «συνεργατών» του Πρωθυπουργού –δηλαδή του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά- ως προς το «μαύρο» στην ΕΡΤ ΑΕ.

Συγκεκριμένα, στις εκπομπές του Μάκη Κουρή (Επί του Πιεστηρίου»), της Γιάννας Παπαδάκου (Alpha Radio) και της Κάτιας Μακρή (Real Fm), ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε πει: «Η ΕΡΤ ΑΕ, δηλαδή η δημόσια τηλεόραση, είναι δημόσια υπηρεσία. Και μάλιστα δημόσια υπηρεσία κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, στη βάση του άρθρου 15 παρ. 2. Από το άρθρο αυτό προκύπτει μια βασική αρχή, ήτοι η αρχή της συνέχειας της δημόσιας υπηρεσίας. Πέραν τούτου το άρθρο αυτό καθορίζει και το περιεχόμενο της δραστηριότητας της δημόσιας υπηρεσίας της δημόσιας τηλεόρασης. Άρα η δημόσια τηλεόραση πρέπει να εκπέμπει συνεχώς –δηλαδή χωρίς διακοπή- και με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όσο δεν εκπέμπει υπάρχει καθεστώς παραβίασης του άρθρου 15 Παρ. 2 του Συντάγματος. Μ’ αυτή τη νομική λογική ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μενουδάκος έδωσε την προσωρινή διαταγή. Αυτό θ’ αναλύει εκτενέστερα στην απόφαση αναστολής που θα εκδοθεί».

Αυτά λοιπόν έλεγε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Διαβάστε τώρα το βασικό απόσπασμα της χθεσινής απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Περαιτέρω, με το μέρος της προσβαλλόμενης, με το οποίο επιβάλλεται διακοπή της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και της λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων της ΕΡΤ Α.Ε., καθώς και ορίζεται ότι καθίστανται ανενεργές οι συχνότητες που ανήκαν στην ΕΡΤ Α.Ε., προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη, διότι παύει, έστω και προσωρινά, να παρέχεται η, υπό λειτουργική έννοια, δημόσια υπηρεσία της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και σχετικών διαδικτυακών υπηρεσιών. Ενόψει του ιδιαίτερου ρόλου που επιφυλάσσει ο νομοθέτης στην δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και των σκοπών δημοσίου συμφέροντος που θάλπονται από το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, επιβάλλεται, για το αντικείμενο αυτό, η τήρηση της αρχής της συνεχούς λειτουργίας που διέπει και τη Δημόσια Διοίκηση, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών. Συντρέχουν, συνεπώς, λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτόμενοι με την ομαλή λειτουργία της ανωτέρω δημόσιας υπηρεσίας, που επιβάλλουν την κατ' αρχήν συνέχιση της παροχής ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών υπηρεσιών μέχρι την ίδρυση και λειτουργία του κατά τα ανωτέρω νέου φορέα. (σελίδα 9 συνημμένου, το υπογραμμισμένο)

Θα βγουν τώρα οι λοιποί συνταγματολόγοι ν’ ανοίξουν το στοματάκι τους ως προς τις «γνωμοδοτήσεις τους» περί «ανέμων και υδάτων»;