ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκε η δικομματική κυβέρνηση - Το πρώτο υπουργικό Συμβούλιο

Ορκίστηκε η δικομματική κυβέρνηση - Το πρώτο υπουργικό Συμβούλιο

Εντός της ημέρας αναμένεται και η επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ορκίστηκε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι η νέα δικομματική κυβέρνηση.

Την ορκωμοσία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο μόνος που δεν ορκίστηκε ήταν ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ακης Γεροντόπουλος ο οποίος ειδοποιήθηκε ότι αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό και δεν πρόλαβε να επιστρέψει.

Λίγο πριν τις 13:00 το μεσημέρι οι νέοι υπουργοί κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή για τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού Συμβουλίου.

«Θα κάνουμε το καλύτερο για να βγει η χώρα από την κρίση», δήλωσε εισερχόμενος στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμούς κ. Γ. Ανδριανός.

Προσερχόμενος στη Βουλή, ο νέος υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης ένας μέσα από την ενότητα να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

«Έκπληξη για εμένα όλα αυτά. Ελπίζω να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου», είπε η νέα υφυπουργός Υγείας κ. Ζέτα Μακρή.

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια καινούρια αρχή. Γνωρίζουμε το αντικείμενο και όλα θα πάνε καλά», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος.

«Ο πήχης είναι για μία δημόσια διοίκηση δίπλα στον πολίτη. Θα μπορέσουμε να τον περάσουμε για το συμφέρον του τόπου», σημείωσε με τη σειρά της από το περιστύλιο της Βουλής η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Στον τομέα της οικονομίας, το στοίχημα είναι μεγάλο. Αναλαμβάνουμε τα δύσκολα, είναι ειδική αποστολή, θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα υγείας που να ταιριάζει στον Έλληνα πολίτη», σημείωσε ο νέος υφυπουργός Υγείας κ. Αντ. Μπέζας.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα προώθησης των μεταρρυθμίσεων.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 41 μέλη, εκ των οποίων 19 υπουργοί, πέντε αναπληρωτές υπουργοί και 17 υφυπουργοί. Το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην κυβέρνηση με 11 μέλη και η Νέα Δημοκρατία με 30, σε μια αναλογία 1:3.

Τα νέα πρόσωπα

Στα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Κυριάκος Μητσοτάκης (υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Γιάννης Μιχελάκης (υπουργός Εσωτερικών), Άδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Υγείας) και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (υπουργός Ναυτιλίας).

Υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τοποθετήθηκε ο Παντελής Καψής.

Ποιοι έμειναν εκτός

Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Κώστας Μουσουρούλης, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Τζαβάρας, Μανούσος Βολουδάκης, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Τσιάρας, Παναγιώτης Καράμπελας, Δημήτριος Ελευσινιώτης, Κώστας Καραγκούνης και Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Η πρώτη «απώλεια»

Χωρίς να γίνουν γνωστοί οι ακριβείς λόγοι, γύρω στα μεσάνυχτα έγινε γνωστό πως η Σοφία Βούλτεψη που είχε ανακοινωθεί για τη θέση της υφυπουργού Υγείας δεν την αποδέχθηκε και τη θέση της παίρνει η Ζέτα Μακρή.

Ροή Ειδήσεων