ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης: Δεν θέλουμε να παρασύρουμε την Ελλάδα σε εκλογές

Κουβέλης: Δεν θέλουμε να παρασύρουμε την Ελλάδα σε εκλογές

«Είναι επιλογή του κόμματος η συμβολή στην πολιτική σταθερότητα της χώρας», ξεκαθάρισε ο Φ. Κουβέλης μιλώντας στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.

« Δε θέλαμε και δε θέλουμε να παρασύρουμε την Ελλάδα σε εκλογές και πάλι εκλογές. Σε αυτό παραμένουμε σταθεροί. Όπως όταν είμαστε στη κυβέρνηση έτσι και τώρα. Θέλουμε να δούμε την ίδια στάση ευθύνης από όλους. Όχι μόνο τώρα, αλλά και μετά το καλοκαίρι και κατόπιν», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Αναφερόμενος στην τρικομματική κυβέρνηση, σημείωσε πως «Το ζήτημα της ΕΡΤ είναι η κορυφή του παγόβουνου. Δεν πρέπει να ερμηνεύεται μεμονωμένα και αποκομμένα από ένα γενικότερο περιβάλλον σωρευτικά επαναλαμβανόμενων περιστατικών μονοκομματικής αυθαιρεσίας».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κουβέλης άφησε αιχμές για τη στάση του Α. Σαμαρά επισημαίνοντας ότι σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την τρικομματική κυβέρνηση σε μονοκομματική.

«Επιχείρησε ακόμη και σε θέματα που δεν ανήκουν στον πυρήνα των μνημονιακών δεσμεύσεων να βάλλει τη στενή ιδεολογικοπολιτική σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Διαμόρφωσε ένα περιβάλλον μη ισότιμων σχέσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Το πρόβλημα πλέον δεν ήταν τα επιμέρους πεδία εφαρμογής του κυβερνητικού έργου, αλλά η ίδια η δυσλειτουργία και το έλλειμμα βασικής συναντίληψης της συγκυβέρνησης», σημείωσε.

Για το θέμα της ΕΡΤ, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ παραμένει ίδια όπως την 11η Ιουνίου που έκλεισε η ΕΡΤ.

«Ότι λέγαμε στις 11 Ιουνίου, λέμε και τώρα. Ανοίξτε τώρα την ΕΡΤ. Να την αλλάξουμε, να την εκσυγχρονίσουμε, να την επαναφέρουμε στην αποστολή της, αλλά όλα αυτά θα γίνουν με τη Δημόσια τηλεόραση ανοικτή. Μεταρρύθμιση με Δημοκρατία και Διαφάνεια. Στο φως της μέρας.Μια πρόταση που η αποδοχή της, σε τίποτε δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων , δηλαδή την αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Και βεβαίως οι διαρροές ότι είχαμε συμφωνήσει και μετά υπαναχωρήσαμε, είναι ανυπόστατες και αυτό που επιδιώκουν είναι να απαξιώσουν την απόφαση της ΔΗΜΑΡ».

Κατά τον κ. Κουβέλη, «η Δημοκρατική Αριστερά δεν απορρίπτει το στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ,κάτι το οποίο θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση της σημαντικής αναδιάρθρωσης του. Υποστηρίζουμε όμως αυτό που πάντα λέγαμε. Ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να προέλθει από τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, από την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα που θα καταπολεμούν την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, από μία φορολογική και οικονομική πολιτική που θα δίνει χώρο στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ζήτησης.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, «Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα μας είναι ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις και επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε νέους τομείς και για νέους ανθρώπους.

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος δεν πρέπει να παραμείνουν απλές διακηρύξεις κενές περιεχομένου. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ σε άλλες υπάρχουν καθυστερήσεις. Για μας η μάχη για τις μεταρρυθμίσεις αφορά και το προχώρημα τους αλλά και τον χαρακτήρα που θα έχουν. Δίνουμε τη μάχη ώστε οι μεταρρυθμίσεις να επαναθεμελιώσουν τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και όχι να τα αφυδατώσουν. Με δεδομένη την υποστήριξη μας στις μεταρρυθμίσεις και την επιδίωξη να αποτελέσουμε δύναμη προώθησής τους, εργαζόμαστε ώστε αυτές να έχουν δημοκρατικό χαρακτήρα και στο περιεχόμενο αλλά και στη μορφή με την οποία θα προωθηθούν».