ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σόιμπλε αρνείται να δει τον Τσίπρα!

Ο Σόιμπλε αρνείται να δει τον Τσίπρα!

Προκλητική συμπεριφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως

Στην Αθήνα καταφθάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 18 Ιουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ιδιαίτερα... «επιλεκτικός» στις συναντήσεις που θα έχει στην ελληνική πρωτεύουσα κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην χώρα μας.

Πληροφορίες που καταφθάνουν από στελέχη του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν πρόκειται να δεχθεί να έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο κ. Σόιμπλε θα προτιμήσει να έχει συναντήσεις μόνο σε ένα καλά "προστατευμένο" πολιτικό περιβάλλον». Αυτό σημαίνει ότι θα προτιμήσει να συναντηθεί με τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα, δηλαδή με όσους ξέρει ότι δεν πρόκειται να του προκύψουν εκπλήξεις... Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο κ. Σόιμπλε «δίνει γραμμή» στο πολιτικό προσωπικό που μπορεί να ελέγχει, δηλαδή την γερμανόφιλη συγκυβέρνηση.

Το αγκάθι των πολεμικών αποζημιώσεων

Μία συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως θεωρούν συνεργάτες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ίσως θα μπορούσε εκθέσει ανεπόρθωτα το προφίλ του κ. Σόιμπλε, ο οποίος αρέσκεται να συνομιλεί μόνο με πολιτικούς υποτακτικούς του. Ο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου κ. Άνγκελας Μέρκελ ακόμα θυμάται τον αιφνιδιασμό που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν τού έθεσε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει το Βερολίνο έναντι της Ελλάδος ενώ φέρεται να εκνευρίστηκε όταν έμαθε ποιος είναι ο κ. Μανώλης Γλέζος που έχει περάσει στη βασική πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ τα οφειλόμενα από τη Γερμανία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της Κουμονδούρου σχολίαζαν πως η άρνηση Σόιμπλε να δει τον Αλέξη Τσίπρα, μάλλον θα ωφελήσει και ελάχιστα θα ζημιώσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει αξία να δούμε αν θα αλλάξει τελικά άποψη ο κ. Σόιμπλε, και αν θα σεβαστεί σε τελική ανάλυση την θεσμική ιεραρχία που επιτάσσει να έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και των άλλων κομμάτων και όχι μόνο της γερμανόφιλης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.