ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γύρος επαφών με την Τρόικα από αύριο

Νέος γύρος επαφών με την Τρόικα από αύριο

Νέο γύρο επαφών με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχουν από αύριο στελέχη της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συγκληθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι, ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό το οικονομικό επιτελείο. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν επίσης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και οι υφυπουργοί Υγείας, Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.

Αργότερα, στις 5 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ στις 7.30 το απόγευμα αναμένεται να συναντηθούν κατ΄ιδίαν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο επίκεντρο των νέων διαπραγματεύσεων βρίσκεται το θέμα της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς συνδέεται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εκταμιευθεί.

Στο φορολογικό μέτωπο, οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014, κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες - και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα με την είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, ζητούν να μειωθούν σε τέσσερις από πέντε οι δόσεις για την πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά, και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον εφετινό προϋπολογισμό.

Η τρόικα ζητεί, τέλος, την αναθεώρηση των διάσπαρτων φορολογικών απαλλαγών που υπάρχουν σήμερα.