ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας κι άλλοι «εκσυγχρονιστές» στη Νέα Ελλάδα;

Στουρνάρας κι άλλοι «εκσυγχρονιστές» στη Νέα Ελλάδα;

Έχει παρασκήνιο το άνοιγμα του Αντώνη Σαμαρά…

Ορθώς αυτές οι διαρκείς αναφορές του Αντ. Σαμαρά στη«Νέα Ελλάδα» εκτιμήθηκαν όχι απλά ως ένα άνοιγμα συσπείρωσης και συστράτευσης και άλλων δυνάμεων και προσωπικοτήτων αλλά και ως προαναγγελία συγκρότησης ενός νέου πολιτικού πόλου. Άλλωστε εδώ και λίγους μήνες ο πρωθυπουργός, μέσω διαρροών απ’ το επιτελείο του, είχε προϊδεάσει για τη σταδιακή μετεξέλιξη της Ν.Δ. σε ένα άλλου τύπου κόμμα.

Δεν προχώρησε σε αυτό το συνέδριο και λόγω αντιδράσεων κυρίως απ’ τους καραμανλικούς αλλά και επειδή έκρινε ότι δεν έχουν ακόμα ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσει άμεσα σε αυτό το εγχείρημα.

Επιπλέον προφανώς θέλει να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Ακόμα και για μια εκλογική σύμπραξη με τον Βενιζέλο στις επόμενες εκλογές!

Μπορεί κάτι τέτοιο να φαντάζει σήμερα απίθανο, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Κάθε άλλο.

Αν όταν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές (και αυτό δεν μπορεί να το οριοθετήσει χρονικά κάποιος σήμερα) το ΠΑΣΟΚ θα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, τότε η εκλογική σύμπραξη θα καταστεί μονόδρομος.

Αυτό το έχουν αντιληφθεί εξάλλου και οι πολιτικοί φίλοι του ΓΑΠ, οι οποίοι ως εκ τούτου ή αποστασιοποιούνται απ’ το ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και αποχωρούν και σε κάθε περίπτωση τον πιέζουν να προχωρήσει μέχρι και την ίδρυση νέου κόμματος, όπως έγκαιρα έχει αποκαλύψει τοNewsbomb!

Προς το παρόν πάντως στους σχεδιασμούς του Αντ. Σαμαρά δεν είναι η πιθανή εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, αλλά η ντε φάκτο διεύρυνση της παράταξής του με στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, ώστε να αρχίσει να οριοθετείται αυτή η σταδιακή μετάλλαξη της Ν.Δ. σε «Νέα Ελλάδα», να δημιουργήσει πολιτική δυναμική, να ορίσει τις εξελίξεις.

Σε αυτά τα πλαίσια, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η διεύρυνση θα περιλαμβάνει και στελέχη απ’ τον ευρύτερο χώρο του «εκσυγχρονισμού», τα οποία έχουν αποχωρήσει ή αποστασιοποιηθεί απ’ το ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των πρώτων είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος άλλωστε έχει ένα άριστο επίπεδο συνεργασίας με τον Αντ. Σαμαρά.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει, ότι (πλην μεγίστου απροόπτου…) ο Στουρνάρας θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό αυτή η διεύρυνση να ξεκινήσει με τον υπουργό Οικονομικών. Και να συνεχιστεί με άλλα στελέχη του «εκσυγχρονιστικού» χώρου, με τα οποία έχουν αρχίσει άτυπες επαφές και βολιδοσκοπήσεις.

Μάλιστα ορισμένα εξ αυτών των στελεχών τα έχει βολιδοσκοπήσει και ο ίδιος ο Στουρνάρας, αφού έτσι κι αλλιώς με το χώρο αυτό διατηρεί πάντα προνομιακές σχέσεις.

Και βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση μαζί τους.

Το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε! Και θα έχει πολλά επεισόδια…