ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο Σαμαράς βάφτισε μεταρρύθμιση το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»!

«Ο  Σαμαράς βάφτισε μεταρρύθμιση το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»!

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τους χειρισμούς του στο θέμα της ΕΡΤ, άσκησε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Δρούτσας, σε προκαθορισμένη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως ο κ. Σαμαράς, με την πράξη του, «θύμισε σε όλους τους Έλληνες - εντός και εκτός Ελλάδος - άλλες, σκοτεινές εποχές». «Ο κ. Σαμαράς βάφτισε «γενναία πράξη πολιτικής ευθύνης» μια ενέργεια, η οποία κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην πολιτική σταθερότητα της χώρας καθώς και στην εικόνα της χώρας διεθνώς, διχάζοντας και την κοινωνία», συνέχισε ο κ. Δρούτσας.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε τη σημασία ενός δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά για το κοινό συμφέρον. Αυτό απαιτεί οι Δημόσιοι Οργανισμοί να στελεχώνονται με αξιοκρατία, να υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος των οικονομικών, και λογοδοσία όπου αυτή χρειάζεται.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να στηθεί ο νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να γίνουν οι προσλήψεις του νέου προσωπικού με αποκλειστικά αξιοκρατικά κριτήρια.

Τέλος, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε παλαιότερη πρόταση του για ένα νέο, τολμηρό και μοντέρνο νομοθετικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ στο σύνολο τους καθώς όπως επεσήμανε «το επίπεδο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας γενικά στην Ελλάδα και ειδικά ο ρόλος τους στο πολιτικό σύστημα και σύστημα εξουσίας της χώρας είναι πρωτοφανής και φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την δύσκολη κατάσταση, στην οποία εισήλθε η χώρα».

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Δρούτσα:

«Λυπάμαι που βλέπω τους συναδέλφους από την Νέα Δημοκρατία να αναγκάζονται να αναλαμβάνουν αυτόν τον άχαρο ρόλο υπεράσπισης μίας απόφασης και πράξης, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ή να εξηγηθεί με αξιόπιστα επιχειρήματα. Πιο εύκολο και έντιμο θα ήταν η απλή ομολογία: «Ναι, κάναμε λάθος». Διότι, ένα είναι σαφές: Ο κ. Σαμαράς επέλεξε μία αυταρχική πράξη που, με το «μαύρο», θύμισε σε όλους τους Έλληνες – εντός και εκτός Ελλάδος – άλλες, σκοτεινές, εποχές. Η επιλογή του λοιπόν - και λυπούμαι που το λέω αυτό - καταδεικνύει και την ποιότητα της δημοκρατίας που οραματίζεται ο ίδιος για την Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς βάφτισε «μεταρρύθμιση» τον αυταρχισμό και το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Βάφτισε «γενναία πράξη πολιτικής ευθύνης» μια ενέργεια, η οποία κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην πολιτική σταθερότητα της χώρας καθώς και στην εικόνα της χώρας διεθνώς, διχάζοντας και την κοινωνία. Για τον ίδιο προσωπικά, αυτή η απόφαση ήταν ένα πολιτικό «αυτογκόλ». Δεν βλέπουμε όμως ένα σχέδιο για το νέο φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Και ιδιαίτερα, σχέδιο για τους εργαζόμενους, σχεδόν έναν μήνα μετά από την απόλυσή τους. Και είναι πραγματικά θλιβερή η κυνική ομολογία του κ. Σαμαρά ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί και να εξυγιάνει έναν δημόσιο οργανισμό σε λειτουργία.

Κυρία Πρόεδρε,

Δεν θα εγκαταλείψω την πίστη μου σε ένα Δημόσιο στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά για το κοινό συμφέρον.
Αυτό απαιτεί, οι Δημόσιοι Οργανισμοί να στελεχώνονται με αξιοκρατία, να υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος των οικονομικών, και λογοδοσία όπου αυτή χρειάζεται. Και εκφράζω την ελπίδα, με ακριβώς αυτά τα κριτήρια να στηθεί ο νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να γίνουν οι προσλήψεις του νέου προσωπικού - μόνο με αξιοκρατία!

Κυρία Πρόεδρε, κλείνω με την εξής επισήμανση:

Η κατάσταση και το επίπεδο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας γενικά στην Ελλάδα και ειδικά ο ρόλος τους στο πολιτικό σύστημα και σύστημα εξουσίας της χώρας, για μένα, είναι πρωτοφανής. Θεωρώ, μάλιστα, ότι φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την δύσκολη κατάσταση, στην οποία εισήλθε η χώρα. Για να βρούνε η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία την έξοδο από την κρίση και να γίνουμε ένα πραγματικό, και όχι απλώς πλασματικό «success story», απόλυτα αναγκαίο είναι ένα νέο, τολμηρό και μοντέρνο νομοθετικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ στο σύνολό τους».