ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρήτη:Στο «πόδι» η ΕΛ.ΑΣ. για τον Βενιζέλο-Μίλησε για ανάγκη διαλόγου

Κρήτη:Στο «πόδι» η ΕΛ.ΑΣ. για τον Βενιζέλο-Μίλησε για ανάγκη διαλόγου

Για την ανάγκη υγιούς διαλόγου με την κοινωνία αλλά και τη συν-ευθύνη όλων στην αντιμετώπιση της κρίσης με κύριο γνώμονα «να φτάσουμε όρθιοι στο τέλος της μνημονιακής περιόδου», μίλησε σήμερα το μεσημέρι στο Ρέθυμνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας ο κ. Βενιζέλος έφτασε στο Επιμελητήριο του νομού στις 12 το μεσημέρι όπου συναντήθηκε με το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών, θεσμικών, και παραγωγικών φορέων του Ρεθύμνου. Εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και καθηγητές φώναξαν συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και τα μέτρα που αφορούν απολύσεις και διαθεσιμότητες που, όπως όλα δείχνουν, θα ενσκήψουν στους συγκεκριμένους χώρους.

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος «όλοι έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης αλλά το αποτέλεσμα έρχεται μόνο μέσα από υγιή και δημοκρατικό διάλογο». Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου (ΕΚΡ) του νομού, αφού δήλωσαν εντός της αίθουσας του επιμελητηρίου την αντίθεσή τους με τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, ζήτησαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να επανεξετάσει η κυβέρνηση τη θέση της απέναντι σε μία κοινωνία που βάλλεται από παντού με κυρίαρχα τα προβλήματα της ανασφάλειας, το οικονομικό και την ανεργία.

ΑΔΕΔΥ και ΕΚΡ αποχώρησαν από τη συνάντηση ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Γιακουμάκης, τόνισε πως όλοι οι φορείς αλλά και οι πολίτες του Ρεθύμνου, ελπίζουν σε θετικά μηνύματα από πλευράς της κυβέρνησης. Για δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας πως έχει πλήρη αντίληψη για την κατάσταση στην ελληνική οικογένεια, στην κοινωνία και στους νέους: «Η αλήθεια όμως είναι ότι στη χώρα μας, ποτέ δεν προσφέρθηκαν δύο λύσεις για να ξεπεράσουμε την κρίση. Η κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει ότι μετά και τα παραδείγματα της Κύπρου σε συνάρτηση με τις εξελίξεις σε Γαλλία Ιταλία, Πορτογαλία, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ως χώρα θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά».

Κάλεσε μάλιστα την αντιπολίτευση να τηρήσει πιο σαφή θέση σχετικά με τα όσα πρέπει ως χώρα να πράξουμε με στόχο να μην πληγωθούν περισσότερο οι Έλληνες. «Η αλήθεια είναι ότι μας υπαγόρευσαν τις λύσεις, σκληροί διαπραγματευτές», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος αναλύοντας στους παρευρισκόμενους την κατάσταση όπως ακριβώς έχει σήμερα σε όλη την Ευρώπη. «Σήμερα κυριαρχεί μία συντηρητική πολιτική και νεοφιλελεύθερη οικονομική αντίληψη η οποία δημιουργεί μεν εντάσεις και αδυναμίες, κυρίως στους πολίτες, από την άλλη όμως και την ίδια ώρα που έχει καταρρεύσει η θεσμική ισοτιμία μέσα στο ευρώ από ένα διευθυντήριο, οι πολιτικές αυτές ψηφίζονται από τους λαούς της Ευρώπης μέσω των κυβερνήσεων που εκλέγουν».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η κατάσταση είναι δύσκολη και αντιμετωπίζεται με αργούς ρυθμούς, μιας και εξελίσσεται σε μία γερασμένη ήπειρο, και την ίδια στιγμή τα κεφάλαια φεύγουν δημιουργώντας τριβές στην οικονομική σχέση Αμερικής και Ευρώπης με ό,τι αυτό και αν συνεπάγεται. Οι δυσκολίες αυτές μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επηρεάζουν ακόμα και τις λειτουργίες των κομμάτων σε όλη την Ευρώπη και για το λόγο αυτό προτείνονται και γίνονται αποδεκτά κυβερνητικά σχήματα πολυκομματικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ως αντίκτυπο έχει τους υψηλούς δείκτες ανεργίας, οικονομικής κρίσης και ανασφάλειας για τους Ευρωπαίους πολίτες, η Ελλάδα «είναι σε θέση να σώνει έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της. Μπορεί να μειώνεται ο αριθμός των Ευρωπαίων τουριστών αλλά υπάρχει κύμα τουριστών από Κίνα και Ρωσία».

Σίγουρα στην Ελλάδα τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά από δεκαετίες πίσω, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, όμως σήμερα πια «ένας τρόπος υπάρχει για έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο: να υπάρξει εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας που μας δίδεται, ενώ παράλληλα να υπάρξει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Χωρίς καταγγελίες άστοχες ούτε απειλές για επαναδιαπραγμάτευση. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως το παιχνίδι του μέλλοντος της χώρας δεν παίζεται μεταξύ μιας κυβέρνησης που κουβαλάει το βάρος, την ευθύνη να σωθεί η Ελλάδα και μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφή θέση».

Μιλώντας για το πώς διαχειρίζονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις το μέλλον της χώρας, τόνισε ότι καλό είναι να προσέλθουν σε έναν δημοκρατικό και χωρίς εντάσεις διάλογο αλλά παράλληλα να αφουγκραστούν το μεγάλο σύνολο των πολιτών που θέλουν ένα κράτος δίκαιο, χωρίς πελατειακές σχέσεις, χωρίς γραφειοκρατία, με σωστή διοίκηση και δικαιοσύνη. «Οι δανειστές μας δεν μας έχουν εμπιστοσύνη διότι έχουμε καθυστερήσει στην αναδιοργάνωση του κράτους. Χάσαμε χρόνο και σήμερα πια μας αμφισβητούν πιστεύοντας πως δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ορθολογικά. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την εικόνα αυτή και να αποδείξουμε πως έχουμε τη βούληση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Όσοι προτιμούν να εκφωνούν συνθήματα συντηρούν το παιχνίδι της διαμάχης των κομμάτων.
Κάλεσε μάλιστα το σύνολο των παραγωγικών τάξεων, του κεφαλαίου, το συνδικαλιστών, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να αναλάβουν την ευθύνη τους για το πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση: «Χρειάζονται όλοι να συνεισφέρουν στη ελπίδα του τόπου και η ευθύνη δεν είναι μόνο των πολιτικών. Δεν έχουμε περιθώριο για ψεύδη». Τον κ. Βενιζέλο στο ταξίδι του στην Κρήτη, μεταξύ άλλων συνοδεύει και ο υφυπουργός εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η εθνική συνεννόηση πολιτικού, ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού κόσμου, η συνέργια και η συμμετοχή στις διαδικασίες για έξοδο από την κρίση, είναι πέρα από αναγκαίες».

Σε αυτό το πνεύμα πρέπει να κινηθούν οι φορείς του νησιού ώστε η Κρήτη να περάσει μπροστά αποδεικνύοντας ότι η ένωση και η συνέργια όλων ακόμα και σε τομείς όπως τουρισμός, παραγωγή και αγροτοκτηνοτροφία, είναι ικανή να αποδώσει καρπούς, επεσήμανε ο υφυπουργός. «Καμία επανάπαυση δε χρειάζεται διότι αν δεν αλλάξουμε εμείς και δεν αλλάξει και το κράτος θα συνεχισθεί ένας φαύλος κύκλος με κόστος για την κοινωνία». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ζήτησε να μην υπάρξει συνέχεια στη στοχοποίηση της αυτοδιοίκησης την ίδια ώρα που οι δήμοι είναι στη χειρότερη φάση τους με αποτέλεσμα να «αφυδατώνονται».

Κάλεσε μάλιστα τους αρμόδιους σε ουσιαστικό διάλογο τονίζοντας: «Λυπόμαστε που ως τουριστική και πολιτιστική περιοχή με πλούσιο περιβάλλον, ταυτότητα και έργο σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, αυτός ο πλούτος μας ο συμπυκνωμένος μένει ανεκμετάλλευτος. Για το λόγο αυτό οφείλετε να αξιολογήσετε τις δομές και μετά να προχωρήσετε σε μέτρα που στραγγαλίζουν την περιφέρεια». Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας στον δήμαρχο Ρεθύμνης αλλά και στο σύνολο των δημάρχων του νομού που παρευρίσκονταν στη συνάντηση, είπε: «Υπάρχουν πολλές αδικίες, έπρεπε όμως να επιτευχθούν κάποιοι στόχοι. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε την κατάσταση και τούτο θα συμβεί στο μέλλον και σταδιακά». Ο κ. Βενιζέλος στη συνέχεια μετέβη στο νομό Χανίων.