ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα»

Στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα»

-Μετράνε «κουκιά» σε Συγγρού και Ιπποκράτους

-Οι νομοθετικές αλλαγές Αρβανιτόπουλου και η δέσμευση Γεωργιάδη

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα Τρίτη προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις απολύσεις στο δημόσιο και το νέο φορολογικό κώδικα.

Η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου – «σκούπα» ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή, με την ψήφισή του επί της αρχής και κατ΄ άρθρον στην αρμόδια της επιτροπή της Βουλής.

Σήμερα η κυβέρνηση ξεκινά τη μάχη για την ψήφισή του στην Ολομέλεια, με τις αντιδράσεις τόσο στη Συγγρού όσο και στην Ιπποκράτους να είναι έντονες.

Το Μαξίμου έχει θέσει σε ρόλο «πυροσβέστη» υπουργούς αλλά και δημάρχους, με στόχο να αποφευχθούν τυχόν διαρροές στη ψηφοφορία.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να ακουστούν 155 «ναι» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι και πολύ εύκολο μετά τις ενστάσεις που εξέφρασαν «γαλάζιοι» αλλά και «πράσινοι» βουλευτές.

Οι απαντήσεις στις ενστάσεις των γαλάζιων βουλευτών δόθηκαν χθες στην τρίωρη ενημέρωση που έγινε από τους αρμόδιους υπουργούς στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Λεωφόρο Συγγρού. Έπειτα από τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν και τις απανωτές ερωτήσεις των 50 μελών της Κ.Ο. του κόμματος, τόσο για τις διατάξεις που αφορούσαν τους δήμους και το φορολογικό κομμάτι, όσο και αυτές που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις και αλλαγές.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος προχώρησε χθες σε νομοτεχνικές αλλαγές, ενώ έδωσε και διευκρινίσεις για την διαδικασία κατάργησης των κλάδων τεχνικής εκπαίδευσης.

Στόχος όπως είπε ο υπουργός Παιδείας είναι η εκκαθάριση της σύγχυσης που δημιουργείται στην αγορά εργασίας από τις επικαλύψεις ειδικοτήτων ανάμεσα σε διαφορετικές εκπαιδευτικές βαθμίδες. «Πολλά από τα επαγγέλματα υγείας τα βρίσκουμε σε τρεις ή και τέσσερις βαθμίδες», ανέφερε, φέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι υπάρχουν απόφοιτοι νοσηλευτές από τα ΕΠΑΛ, τα ΙΕΚ, τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ.

Σε ότι αφορά στους σχολικούς φύλακες, ο Κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε πως η αρμοδιότητα για τη φύλαξη των σχολείων και την πρόσληψη φυλάκων δεν εμπίπτει στο υπουργείο του.

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν και στη συνεδρίαση του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου οι πράσινοι βουλευτές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τον τρόπο που καταργούνται οι 50 ειδικότητες στα τεχνικά Λύκεια, ενώ για τους δημοτικούς αστυνομικούς ζήτησαν να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση για την απορρόφησή τους.

Γεωργιάδης: Καμία απόλυση

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης δεσμεύθηκε να απορροφήσει στο υπουργείο τους καθηγητές στις ειδικότητες των παραϊατρικών επαγγελμάτων, ενώ σημείωσε πως 1.250 εργαζόμενοι απ” τον τομέα της Υγείας θα μπουν σε κινητικότητα.

«Θα μεταφερθούν απ’ τις μονάδες των οποίων θα αλλάξουμε χαρακτήρα και θα μεταφερθούν σε κενές οργανικές θέσεις γειτονικών μονάδων, ούτε μία απόλυση δεν θα γίνει, τα κενά που έχουμε δεν το επιτρέπουν», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.