ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιόδοξος ο Σκορδάς για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Αισιόδοξος ο Σκορδάς για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα το νομοσχέδιο που επιβάλλει κανόνες ρύθμισης της αγοράς και στην επίμαχη διάταξη για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να συμφωνούν, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΧΑ και το ΚΚΕ να τάσσονται κατά και τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ να επιφυλάσσονται.

Μετά τη συνεδρίαση, κατά την οποία φορείς της αγοράς εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους θετικές κρίσεις για το σύνολο του νομοσχεδίου, αλλά αρνητικές ως επί το πλείστον για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων (εκτός από τον ΣΕΠΕ και τους λιανέμπορους που συμφωνούν με το μέτρο), ο κ. Σκορδάς έδωσε απαντήσεις υπερθεματίζοντας για τα οφέλη της διάταξης.

Επικαλούμενος ακαδημαϊκές μελέτες, αλλά και πρακτικά παραδείγματα ρυθμίσεων που αντιμετωπίστηκαν αρνητικά στην αρχή και εν τέλει αποδείχθηκαν ευεργετικές (πεζοδρομήσεις και απελευθέρωση ωραρίου το 2005 που επέφερε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 13,5%, κ.α.), τόνισε ότι όχι μόνον δεν υπάρχει κανένα θέμα αρνητικής επίπτωσης στα εισοδήματα και στην απασχόληση αλλά θα υπάρξει και μείωση των τιμών. Επίσης, είπε πως δεν αλλάζει σε τίποτα το ωράριο των εργαζόμενων, αλλά αυξάνει το εισόδημά τους κατά 504 ευρώ εφόσον εργάζονται τις Κυριακές. Σχετικά με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει παραβατικότητα των εργοδοτών ως προς την πληρωμή των εργαζόμενων, ο κ. Σκορδάς ανέφερε ότι αυτό δεν αποτελεί στοιχείο για να θεμελιώσει κανείς κριτική στη ρύθμιση, παρά να φροντίσει να γίνουν αποτελεσματικοί οι έλεγχοι.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε εξάλλου ότι τα μεγάλα καταστήματα δεν θα προσφύγουν στα δικαστήρια - όπως φημολογείται -, αντιθέτως, σημείωσε, θα μειώσουν τις τιμές και θα συνδυάσουν εμπορικές πρακτικές προσέλκυσης του κοινού τις ημέρες που θα είναι κι αυτοί ανοιχτά. Το ότι θα θελήσουν να αποτρέψουν τη μεταφορά του τζίρου από τις καθημερινές στην Κυριακή θα έχει ευεργετική επίπτωση στις τιμές, εξήγησε και υπογράμμισε: «Γι’ αυτό επιμένουμε στη διακριτή μεταχείριση υπέρ των μικρών καταστημάτων».

«Πριν απορρίψουμε κάτι πρέπει να το δοκιμάσουμε. Ο αφορισμός χωρίς να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις δεν συνιστά λογικό επιχείρημα» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως πίσω από τις αντιδράσεις υποκρύπτεται ο φόβος για το καινούργιο.

Σημείωσε εξάλλου ότι η ρύθμιση έχει ιδεολογική αφετηρία για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει άρση των απαγορεύσεων που υπάρχουν στην οικονομία.

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση κατά ένα μήνα (τρίμηνο δηλαδή) της προθεσμίας στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν σχετικά με την υλοποίηση του μέτρου. Ακόμη δέχθηκε - εφόσον συμφωνήσει και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης - να διορίζουν οι περιφερειάρχες τον πρόεδρο του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών, αίτημα που έχει θέσει και το ΠΑΣΟΚ και ορισμένοι φορείς.