ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή των… χυδαίων!

Η Βουλή των… χυδαίων!

-Απαράδεκτες εκφράσεις, θλιβερές αντιπαραθέσεις, υβρεολόγιο πεζοδρομίου και ξεφωνητά λαχαναγοράς.

-Πλήρης εκφυλισμός και απαξίωση του Κοινοβουλίου

Σε καθημερινό φαινόμενο τείνουν να μετατραπούν οι τσακωμοί και οι προκλητικές δηλώσεις μεταξύ βουλευτών εντός του Κοινοβουλίου.

Χυδαίες εκφράσεις, θλιβερές αντιπαραθέσεις, υβρεολόγιο πεζοδρομίου και ξεφωνητά λαχαναγοράς, συνθέτουν το σκηνικό της ελληνικής Βουλής τους τελευταίους μήνες.

Ο εκφυλισμός του πολιτικού διαλόγου και η απόλυτη έλλειψη σεβασμού στην αντίθετη γνώμη τείνουν πολλές φορές να μετατρέψουν την αίθουσα της Ολομέλειας σε αρένα.

Οι πρωταγωνιστές – βουλευτές αδιαφορούν προκλητικά για τον «ιερό» χώρο της δημοκρατίας στο οποίο φιλοξενούνται, προσβάλλοντας όχι μόνο το θεσμό του Κοινοβουλίου αλλά και τον ίδιο τον ελληνικό λαό που τους ψήφισε.

Πολλές φορές οι αντιπαραθέσεις γίνονται για ασήμαντη αφορμή, μόνο και μόνο για επίδειξη δύναμης (ακόμη και μυϊκής) έναντι των συναδέλφων τους. Φράσεις τύπου «κάτσε κάτω μωρή», «τι πετάγεσαι ρε μ@λ@@...», «ποιος σου μίλησε εσένα ρε γελοίε», «τράβα μίλα σε κανέναν πάνελ ρε μαϊντανέ» και άλλα τέτοια όμορφα και ευγενικά ακούγονται καθημερινά στο Κοινοβούλιο.

Ο καθένας εκτονώνει τα προσωπικά του πάθη, τις προσωπικές του φιλοδοξίες, το «βίτσιο» του για αυτοπροβολή, «ασελγώντας» στην αίθουσα του Κοινοβουλίου εις βάρος της Δημοκρατίας.

Κύριοι εκφραστές της συγκεκριμένης κατάστασης είναι συνήθως οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Με ύβρεις κατά της Βουλής, καθώς και με δηλώσεις που εμπεριέχουν απειλητικό μήνυμα ακόμα και κατά της ζωής όσων θεωρούν ότι είναι πολιτικά ή ιδεολογικά αντίπαλοί τους, τα ηγετικά στελέχη του εθνικιστικού κόμματος προσπαθούν με το «έτσι θέλω» να επιβάλουν την άποψή τους αδιαφορώντας για τους θεσμούς.

Εκτροχιάστηκε η κατάσταση

Την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση στο Κοινοβούλιο μυρίζει μπαρούτι. Οι βουλευτές άφησαν τις αιχμές και τις σπόντες και προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, φτάνοντας μέχρι τον… Εμφύλιο πόλεμο!

Αλήθεια, πόσο προσβλητικό, πόσο μεγάλη ντροπή είναι για την ελληνική βουλή, για τον ελληνικό λαό, οι εκπρόσωποί του να αναφέρονται και να καυχιούνται για την πιο μαύρη σελίδα της ελληνικής ιστορίας; Να υψώνουν ο καθένας το δικό του μπαϊράκι και να υπερηφανεύονται για το ποιος σκότωσε περισσότερα «αδέρφια» του στον Εμφύλιο πόλεμο.

Αν αυτό δεν είναι ντροπή για το ελληνικό κοινοβούλιο τότε τι είναι;

Την αρχή την έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, με τη φράση του «Ραντεβού στα γουναράδικα».

«Είμαστε αυτοί που θα ενώσουμε ξανά αυτόν τον κύκλο που έσπασε το σάπιο πολιτικό σας σύστημα: από το λαό στη Βουλή και ξανά στο λαό. Είμαστε έξω και ακούμε όλους αυτούς που δεν έχουν καταθέσεις, που δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ, που δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. [...] Όλοι αυτοί μας λένε το εξής: Δεν εκβιάζονται, είναι αποφασισμένοι για ρήξη και ανατροπή. Έχουν την αποφασιστικότητα που θα πει αυτό που έλεγε και ο Άρης Βελουχιώτης όταν πήγαινε να δώσει τις μάχες για να ελευθερώσει αυτό τον τόπο: Ραντεβού στα γουναράδικα».

Η φράση αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και την… όρεξη στους «νοσταλγούς» του Εμφυλίου για αντιπαράθεση.

Η Χρυσή Αυγή περίμενε μία αφορμή για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και την άδραξε την Πέμπτη το βράδυ.

Αφορμή αποτέλεσε καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου ότι η Χρυσή Αυγή, από τα γραφεία της στη Βουλή, απειλεί, τηλεφωνικά, πολίτες να μην επιχειρήσουν αντιδιαδήλωση, σε εκδήλωση που προετοιμάζει στη Μεσσηνία.

Στο βήμα ακολούθησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης ο οποίος ανέφερε ότι ο κ. Πετράκος αποκρύπτει πως το τηλεφώνημα έγινε από τη Χρυσή Αυγή στο Indymedia. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει διότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι κουκουλοφόροι, οι δολοφόνοι που καίνε την Αθήνα κάθε φορά».

«Ο κ. Πετράκος που φώναξε κάποτε στη Μεσσηνία το σύνθημα που είναι κρεμασμένο με πανό σήμερα στην ΕΡΤ, το "ΕΑΜ ΕΛΑΣ Μελιγαλάς". Και του είπα και εγώ τότε στο Βίτσι και στο Γράμμο σας βάλαμε στην άμμο», πρόσθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Η αναφορά αυτή του κ. Κουκούτση προκάλεσε σχόλιο από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Είπατε κάτι κ. Διαμαντόπουλε;» ανέφερε ο κ. Κουκούτσης. «Ότι άκουσες», του είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν άκουσα γι΄ αυτό ρωτάω. Θα μου τα πείτε έξω», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Τα επικριτικά σχόλια συνεχίστηκαν από τα έδρανα και σε αυτά ο κ. Κουκούτσης απάντησε: «ησυχία κομμουνιστές»!

Στο σχόλιο «ήσυχα κομμουνιστές» του βουλευτή της Χρυσής Αυγής αντέδρασε και ο Θανάσης Παφίλης. «Συγνώμη δεν μίλησα σ΄ εσάς. Σας τιμώ εσάς. Αυτοί δεν είναι κομμουνιστές είναι γιαλαντζί κομμουνιστές», επέμεινε ο κ. Κουκούτσης.

Με το πέρας της ομιλίας του ο βουλευτής κατέβηκε από το βήμα και μαζί με άλλους βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατευθύνθηκε στην έξοδο από την ολομέλεια περνώντας από τα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στράφηκαν απειλητικά εναντίον τους και ότι χρησιμοποίησαν σε βάρος τους ύβρεις.

Το συμπέρασμα

Είναι ξεκάθαρο πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν διστάζουν να καταναλώσουν όλες τις δόσεις πόλωσης που τους προσφέρονται. Δεν διστάζουν να φέρουν στο προσκήνιο όλα τα νάματα της ιστορίας, ακόμα και αν αυτά είναι τραυματικά για τον τόπο, προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Δεν αντιλαμβάνονται καν ότι με τη συμπεριφορά τους, το λεξιλόγιο – υβρεολόγιό τους τραυματίζεται βάναυσα και ανεπανόρθωτα το κύρος του Κοινοβουλίου.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη ο πρόεδρος της Βουλής σε συνεργασία με τα κόμματα να επανεξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου και να προστατεύσουν τον Κοινοβουλευτισμό από αυτή την απαξίωση.

Αν δεν το καταφέρουν τότε είναι θέμα χρόνου η λεκτική βία να μετατραπεί σε σωματική… σε μια μάχη αλληλοεξόντωσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Διαβάστε επίσης:

«Να σβηστούν οι χυδαίες εκφράσεις από τα πρακτικά» ζήτησε ο Μεϊμαράκης