ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FAZ:«Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν κατόρθωσε να αφυπνίσει την ανάπτυξη»

FAZ:«Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν κατόρθωσε να αφυπνίσει την ανάπτυξη»

Το σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει στις οικονομικές τις σελίδες ολοσέλιδο αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την περιβόητη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Έναν χρόνο πριν, ο Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε σε ομιλία του στο Λονδίνο ότι «εντός της εντολής της η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει το ευρώ». Η εφημερίδα εκτιμά ότι ένα χρόνο μετά η Ευρώπη προσπαθεί βασανιστικά να εξέλθει από την ύφεση και παρατηρεί: «Υπάρχει ελπίδα ότι η βαριά ύφεση θα λάβει ένα τέλος. Ωστόσο οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν οι χώρες που πλήττονται από την κρίση έχουν ήδη προχωρήσει σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις». Εξειδικεύοντας την αναφορά της στην Ελλάδα, η FAZ συμπεραίνει ότι ένα χρόνο μετά τη βαρυσήμαντη δήλωση Ντράγκι «λείπει η προοπτική» από τη χώρα.

Όπως σχολιάζει, «η Ελλάδα έκανε μεν ικανοποιητικές προόδους με τη μείωση του -καταστροφικού το 2009- δημόσιου ελλείμματος. Ωστόσο, φαίνεται ολοένα περισσότερο ότι ακόμη και τα καλύτερα δημοσιονομικά στοιχεία δεν επαρκούν προκειμένου να ξεπεραστεί η ύφεση και να δοθεί στους Έλληνες μία προοπτική, με την οποία θα μπορέσει να ζήσει η χώρα στο μέλλον». Η FAZ εκτιμά ότι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας παραμένουν δυσοίωνες καθώς, όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να αφυπνίσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας». Κλείνοντας, το δημοσίευμα στιγματίζει το εχθρικό επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας σε πολλούς έλληνες πολιτικούς ότι εξακολουθούν να ασχολούνται περισσότερο με τις «διαφωνίες της ημερήσιας διάταξης, παρά με το ζήτημα της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Ροή Ειδήσεων