ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προσδοκά ο Α. Σαμαράς από το ταξίδι στις ΗΠΑ

Τι προσδοκά ο Α. Σαμαράς από το ταξίδι στις ΗΠΑ

-Τι θα πει ο πρωθυπουργός στον Μπαράκ Ομπάμα και που στοχεύει

-Όλο το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ

Διαδοχικές επαφές στις ΗΠΑ θα έχει από την Τετάρτη 7 Αυγούστου ο πρωθυπουργός, με σημαντικότερο όλων το ραντεβού με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Πρόκειται για το πρώτο του υπερατλαντικό ταξίδι στις ΗΠΑ που θα πραγματοποιήσει ο Α. Σαμαράς ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η προβολή των δύσκολων και επώδυνων βημάτων που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα, με σκοπό να εισπράξει την πολυπόθητη στήριξη των ΗΠΑ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας διεθνώς, αν και από μόνη της η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα συνιστά ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα.

Ο Α. Σαμαράς θα επιδιώξει μια ειλικρινή συζήτηση με τον Μπαράκ Ομπάμα που θα έχει ως άξονες τις προόδους που σημειώνει η δημοσιονομική προσαρμογή, η επιμονή της κυβέρνησης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και ο σταθεροποιητικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Αθήνα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να πείσει τον Λευκό Οίκο πως παρά την οικονομική κρίση το πολιτικό σύστημα είναι σταθερό και κάνει τα πάντα για να εξέλθει της κρίσης.

Το πρόγραμμα Σαμαρά

Την Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει σε κορυφαίο think tank της Ουάσιγκτον (CSIS), θα έχει συνάντηση με την ηγετική ομάδα της Washington Post ενώ το ίδιο βράδυ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να παραστεί σε δείπνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρηματικών και επενδυτικών ομίλων.

Την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, στη Νέα Υόρκη, το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά περιλαμβάνει μία πολύ ενδιαφέρουσα για την Ελλάδα και τα εθνικά ζητήματα συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν ενώ ο κ. Σαμαράς θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την εκδοτική ομάδα των New York Times, τον επικεφαλής του Αμερικανο-Εβραϊκού Συμβουλίου Ντειβιντ Χάρις, το Δήμαρχο της πόλης Μάικλ Μπλουμπεργκ, εκπροσώπους της ομογένειας ενώ θα επισκεφθεί και το Ground Zero, το σημείο της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.