ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηδαμινή η συμβολή των εφοπλιστών σε σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία

Μηδαμινή η συμβολή των εφοπλιστών σε σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία

Η είδηση ότι το «εγχείρημα εθνικής σημασίας», όπως χαρακτηρίστηκε η εθελοντική εισφορά των Ελλήνων εφοπλιστών στα δημοσιονομικά έσοδα της χώρας, αποδείχτηκε για πολλούς φιάσκο, δεν θα εξέπληξε πολλούς από τους υποτιθέμενους «εθελοντές», καθώς έχουν συνηθίσει να βρίσκονται στο απυρόβλητο, απολαμβάνοντας ένα σκανδαλώδες καθεστώς φορολογικής ασυλίας.

Τουλάχιστον είκοσι από τους κατά τα άλλα «πατριώτες» εφοπλιστές γύρισαν την πλάτη για ακόμα μία φορά στη χώρα, αφού δεν συνεισέφεραν το μερίδιό τους στη λεγόμενη εθελοντική εισφορά, η οποία αναμενόταν να αποφέρει 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε ορίζοντα τριετίας.

Την ίδια ώρα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δίνει το παράδειγμα της ουσιαστικής συνεισφοράς στην ελληνική οικονομία, καθώς συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Από την πρώτη στιγμή ο κλάδος έφερε τη μερίδα του λέοντος των περικοπών, που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Και παρά τις συνέπειες από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης κατ' εντολή της τρόικας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να διαθέτει χαρακτηριστικά δυναμικού κλάδου, με σοβαρές δυνατότητες συνεισφοράς στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπάγονται στους περιορισμούς και τις κατευθύνσεις της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, που δεν επιτρέπουν κανενός είδους διακριτικής μεταχείρισης. Το αντίθετο, δηλαδή, από το προστατευτικό φορολογικό πλαίσιο που ισχύει για το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο εδώ και δεκαετίες.

Όσον αφορά στη λεγόμενη εθελοντική εισφορά, είναι προφανές ότι, αφού από το πρώτο κάλεσμα δεν ανταποκρίθηκε το σύνολο των Ελλήνων εφοπλιστών, η συμμετοχή σε αυτό το «εθνικό εγχείρημα» θα φυλλορροήσει πολύ γρήγορα. Άγνωστο είναι, επίσης, αν επιτευχθεί ο οικονομικός στόχος που έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση. Κάποιοι πάντως από τους Έλληνες εφοπλιστές δεν θα ταραχτούν και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το καλοκαίρι μέσα στις πολυτελείς θαλαμηγούς τους, αγκυροβολημένοι σε κάποιο ελληνικό νησί. Και οι Έλληνες πολίτες, μεγάλο μέρος των οποίων φέτος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει διακοπές, θα συνεχίσουν να «ψήνονται» στις υψηλές θερμοκρασίες των απολύσεων και της ανεργίας.

Διαβάστε επίσης:

Ο κλάδος που συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Φιάσκο η «εθελοντική εισφορά» για τους εφοπλιστές