ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση ΠΑΣΟΚ στον Δραγασάκη

Απάντηση ΠΑΣΟΚ στον Δραγασάκη

Θετικό γεγονός χαρακτηρίζει τη δήλωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επιδιώξει την αναβίωση της πολιτικής των ελλειμμάτων καθώς και την άποψή του, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του με τον κρατικό καπιταλισμό.

Στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν «δεν γνωρίζουμε βέβαια αν τις απόψεις του υιοθετούν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαγωνίζονται σε υποσχέσεις λαϊκισμού παροχολογίας που λένε στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει».

Από το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν πάντως, πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου και διεκδίκησε το «πέρασμα» του χρέους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο ESM.

Επίσης λένε ότι ακόμα και αν οι εταίροι δέχονταν επαναπροσδιορισμό ορισμού του πρωτογενούς ελλείμματος (ώστε να μην περιλαμβάνονται οι δημόσιες επενδύσεις) αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια από το Μνημόνιο μιας και η χώρα έχει αποκοπεί από τις αγορές κεφαλαίου. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου προσθέτουν τα εξής:

«Το επικίνδυνο όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-και αυτό φαίνεται και στη συνέντευξη του κ.Δραγασάκη- επιδίδεται σε ασκήσεις προετοιμασίας για το πέρασμα σε εθνικό νόμισμα. Γιατί τι άλλο είναι τα ομολόγα ειδικού σκοπού;

Αλήθεια αυτά θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι αποδέκτες τους για την αποπληρωμή φορολογικών η ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Αν ναι η πρόταση αυτή ισοδυναμεί με την εισαγωγή ενός παραλλήλου νομίσματος.

Αν όχι με ποιο τρόπο θα υποχρεωθούν να τα αποδεχτούν σε εθελοντική βάση οι λήπτες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύττει ότι θα κουρέψει το χρέος;

Όσο για τα μέτρα για αποθάρρυνση εισαγωγών και κατευθυνόμενες δανειοδοτήσεις των τραπεζών μάλλον σε μέτρα που ακλουθούσε η Ελλάδα στις δεκαετίες 1980 και 1990 παραπέμπουν παρά σε πολιτικές μιας χώρας της ευρωζώνης».