ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαυτάρης:Στόχος μας μία βιώσιμη αλιεία με τη χρήση νέων τεχνολογιών

Τσαυτάρης:Στόχος μας μία βιώσιμη αλιεία με τη χρήση νέων τεχνολογιών

Mε την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Μέτρου 3.5 «Πιλοτικά Σχέδια» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013.

Ο προϋπολογισμός του Μέτρου ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ) και δικαιούχοι μπορεί να είναι επιστημονικοί και τεχνολογικοί φορείς, καθώς και συμπράξεις μεταξύ επιστημονικών και τεχνολογικών φορέων, με επιχειρήσεις, αναγνωρισμένες επαγγελματικές οργανώσεις κ.α.

Στόχος του είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, η αύξηση της ποιότητας και αξίας των αλιευτικών προϊόντων και η απόκτηση και διάδοση νέων σε αυτό τον τομέα. Το Μέτρο περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες μπορούν, για παράδειγμα, να δοκιμάζουν τεχνικές βελτιώσεις, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σκαφών, κινητήρων, εξοπλισμού ή αλιευτικών εργαλείων, αλλά και την τεχνική ή οικονομική βιωσιμότητα μίας καινοτόμου τεχνολογίας.

«Στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Ανάπτυξης» και των μέτρων που προωθούμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση στον τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, ενεργοποιούμε σήμερα το Μέτρο για τα Πιλοτικά Σχέδια του ΕΠΑΛ 2007-2013» δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι «η «Γαλάζια Ανάπτυξη» μπορεί να επιτευχθεί, μόνο μέσα από τη σύμπραξη των ενδιαφερόμενων φορέων και την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Τα καινοτόμα σχέδια που θα υλοποιηθούν μέσα από το Μέτρο των Πιλοτικών Σχεδίων του ΕΠΑΛ, θα βοηθήσουν σημαντικά και άμεσα τους αλιείς και τους υδατοκαλλιεργητές μας». «Εκμεταλλευόμαστε ορθολογικά το κάθε ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, στοχεύοντας σε μία βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, φιλικότερων προς το περιβάλλον» κατέληξε ο κ. Τσαυτάρης.