ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το «action plan» του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνει μόνο κράτηση αλλοδαπών»

«Το «action plan» του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνει μόνο κράτηση αλλοδαπών»

Με αφορμή τα επεισόδια στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών (action plan) που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει και την λειτουργία χώρων κράτησης των αλλοδαπών που πρόκειται να απελαθούν.

Η κράτηση δεν είναι το μοναδικό μέτρο που έχει στο θεσμικό της οπλοστάσιο η Πολιτεία και το «action plan» περιλαμβάνει προβλέψεις για την αποτελεσματική και δίκαιη αντιμετώπιση των αιτημάτων αυτών που δικαιούνται άσυλο.

Περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα να επιτυγχάνεται ταυτόχρονα ο έλεγχος των παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών στη χώρα αλλά και η απόδοση δικαιωμάτων και προστασίας στους πρόσφυγες και σε όσους η επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους θα επέφερε κινδύνους για την ασφάλεια τους. Ο νόμος 3907/11 οργανώνει συνολικά και συστηματικά την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Η λειτουργία των χώρων κράτησης είναι όχι μόνο σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο αλλά και αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης του στο εθνικό δίκαιο. Οι συνθήκες όμως και ο χρόνος κράτησης δεν μπορούν παρά να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, διερμηνεία στη γλώσσα τους, φροντίδα για την υγεία είναι προαπαιτούμενα για τη λειτουργία των κέντρων.

Σε αυτές τις κατευθύνσεις υπάρχουν ήδη αναφορές από διεθνείς οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και από τους ίδιους τους αστυνομικούς υπαλλήλους. Όλες οι καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων πρέπει να ερευνώνται και να απαντιούνται σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και της δημοκρατίας. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, όποτε υπάρχει, προσβάλλει την Ελληνική Πολιτεία στο σύνολο της.

Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν, από τη δική τους πλευρά, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ο τελικός προορισμός των μεταναστευτικών ροών είναι οι πλούσιες χώρες της Ε.Ε. ενώ η χώρα μας είναι, λόγω γεωγραφικής θέσης, ο ενδιάμεσος σταθμός. Η αξιοπιστία των δικών μας πολιτικών είναι η βάση για τη διεκδίκηση μιας νέας πολιτικής συμφωνίας με την Ε.Ε. ώστε να αναπτυχθούν βιώσιμα πολιτικά σχέδια διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη το ταχύτερο δυνατό τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας για τις αιτίες που οδήγησαν στα προχθεσινά επεισόδια αλλά και τα μέτρα που προτίθεται να αναλάβει ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον».