ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ελληνικό ζήτημα κυρίαρχο στις γερμανικές εκλογές

Το ελληνικό ζήτημα κυρίαρχο στις γερμανικές εκλογές

Τα γερμανικά κόμματα χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να αντλήσουν ψήφους

Πληθαίνουν οι κόντρες στη Γερμανία ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 22 Σεπτεμβρίου. Η αδυναμία των Σοσιλδημοκρατών να πείσουν για τη συνέχιση μίας σκληρής οικονομικής πολιτικής, φαίνεται πως δίνει μεγάλο προβάδισμα στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εδώ και περίπου ένα τρίμηνο προβάλει στο γερμανικό κοινό τα θετικά της σκληρής της στάσης απέναντι στις ελλειμματικές χώρες του Νότου, κερδίζοντας σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Βασικό ζήτημα για τους Γερμανούς αποτελεί η επιβάρυνση τους από τη διάσωση του Νότου, γεγονός που για την Καγκελάριο καθιστά απαγορευτική, η οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Στο παιχνίδι αυτό άλλωστε έχουν μπει και όλα τα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας, με τη γνωστή Bild να καλεί τη Μέρκελ να αποδεχθεί το γεγονός ότι θα χαριστούν νέα χρέη των Ελλήνων και το λογαριασμό θα πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι. «Στοίχημα, κ. Σόιμπλε, μετά τις εκλογές έρχεται κούρεμα», είχε ως τίτλο η Bild σε κεντρική πολιτική στήλη, μέσα από την οποία απέρριπτε τους ισχυρισμούς των Μέρκελ, Σόιμπλε αλλά και του Σοσιαλιστή Στάινμπρουκ, που διαψεύδουν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι πληροφορίες μάλιστα που επικαλείται το έντυπο, μιλούν ακόμα και για ενημέρωση της Αθήνας να περιμένει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, καθώς έπειτα θα μπει στο τραπέζι το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Τονίζουν πάντως πως το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων δεν πρέπει να αποκλειστεί επίσης...

Σε πολιτικό επίπεδο, η μάχη των εκλογών έχει ως κεντρικό της ζήτημα την Οικονομία μιας και το στοίχημα της Μέρκελ είναι να αποδείξει στους ψηφοφόρους της ότι η Γερμανία βγαίνει κερδισμένη από την κρίση και δεν πρόκειται οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν τα σπασμένα άλλων χωρών. Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, το ζήτημα αυτό δεν είναι τόσο κρίσιμο για τους Χριστιανοδημοκράτες που όλα δείχνουν πως θα πετύχουν μία άνετη νίκη, όσο για τους δύο άλλους υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους.

Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι δίνουν τη δική τους μάχη συσπείρωσης προκειμένου να αποκτήσουν τον πρώτο λόγο στη μάχη για το ποιος θα γίνει ο επόμενος κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ. Με δεδομένο λοιπόν, το φόβητρο πως ο μέσος Γερμανός θα πληρώσει το χρέος των Ελλήνων, μην απορήσετε αν οι πλέον σκληρές δηλώσεις για τη χώρα μας έρθουν από αυτές τις πτέρυγες, προσπαθώντας να πείσουν τα δικά τους κοινά περί μηδενικής πιθανότητας να επιβαρυνθούν από την κρίση χρέους του Νότου.

Διαβάστε επίσης:

Σταυροφορία άλωσης του ΤΑΙΠΕΔ από Μέρκελ και Σόιμπλε

Αλυσιδωτές οι αντιδράσεις στη Γερμανία για το «τρίτο πακέτο»

Τέλος στην «φιλολογία» για κούρεμα επιμένουν να βάζουν Μέρκελ-Σόιμπλε

Γερμανία: Όχι σε κούρεμα, ναι σε μικρό δάνειο προς την Ελλάδα

Γιατί έρχεται στην Αθήνα ο Άσμουσεν;

DW: Τα σενάρια για το τρίτο πακέτο στήριξης

«Βέβαιο το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές»