ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχελάκης: Να ισχύσει και στα συνδικ. όργανα η αλλαγή του εκλογ. νόμου

Μιχελάκης: Να ισχύσει και στα συνδικ. όργανα η αλλαγή του εκλογ. νόμου

Την ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, σύμφωνα με την εισήγηση του πρωθυπουργού, συζήτησαν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης πρότεινε το ίδιο σύστημα εκλογής να ισχύσει και στις εκλογές των συνδικαλιστικών οργάνων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, «με αυτό το καινούριο που έρχεται στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων δημάρχων και των περιφερειαρχών θα είναι η πρώτη φορά που οι άξιοι και οι ικανοί, όπως τους κρίνει η τοπική κοινωνία, θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν και τα ηνία της προσπάθειας για την ανόρθωση της χώρας. Αυτός ο ακηδεμόνευτος τρόπος εκλογής είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για άλλες εκλογικές διαδικασίες. Θα μπορούσε να ισχύσει και για τις εκλογές συνδικαλιστικών οργάνων. Τόσα χρόνια δεν μιλάμε για ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό; Αυτό δεν είναι πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των εργαζομένων; Οι ικανοί και οι άξιοι να μπορούν να επιλέγονται σπάζοντας τις στείρες κομματικές γραμμές που μέχρι τώρα υπήρχαν;».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός πρόσθεσε: «Η Ένωση Περιφερειών είναι υπέρ της πλήρους και διαρκούς εξυγίανσης και σε πρόσωπα και σε καταστάσεις. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Εμείς, για ό,τι θετικό υπάρχει για την πατρίδα μας και τον πολίτη, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα μας, θα είμαστε μπροστά». Ο κ. Σγουρός συμπλήρωσε, καθώς κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η μείωση της γραφειοκρατίας στη συνεργασία περιφερειών και κεντρικής κυβέρνησης:

«Θέλουμε να μικρύνει η απόσταση μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί ο κοινωνικός ιστός βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς σε δύο βαθμούς. Ας λύσουν από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης και της κυβέρνησης όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία σήμερα εξηγήσαμε ένα προς ένα στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος. Εάν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα, τι σημασία θα έχει το κάθε σύστημα; Επαναλαμβάνω είμαστε υπέρ τις διαρκούς εξυγίανσης σε πρόσωπα και καταστάσεις. Σε ό,τι είναι θετικό, εμείς θα βάζουμε πλάτη. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια της πλώρης».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στην σύσκεψη για τη μείωση της γραφειοκρατίας συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Σταϊκούρας, που αποχώρησε μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες από τη συνάντηση όταν ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τη γραφειοκρατία, σημείωσε: «Καθίσαμε και αναπτύξαμε μια σειρά προβλημάτων που απασχολούν τις περιφέρειες προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους αλλά να έχουν τον απαραίτητο βαθμό ευελιξίας για την υλοποίηση τους. Δρομολογήθηκαν λύσεις. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Ο κ. Γρηγοράκος ευχαρίστησε την Ένωση Περιφερειαρχών «που δέχθηκε να υπάρξει προληπτικός έλεγχος. Εμείς υποσχεθήκαμε, ότι θα μειώσουμε την γραφειοκρατία στις περιφέρειες. Διότι οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα».