ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Economist: Νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ-Κυβέρνηση η ΝΔ

Economist: Νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ-Κυβέρνηση η ΝΔ

Οι εκτιμήσεις του Economist πιθανολογούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, που τις τοποθετεί τον Μάιο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ΝΔ είναι το πιθανότερο κόμμα που θα αποτελέσει τον πολιτικό ρυθμιστή για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να φτιάξει ισχυρές συμμαχίες, όπως προβλέπει ο Economist.

Το ελληνικό ΑΕΠ έχει βρεθεί 25% χαμηλότερα από το γ' τρίμηνο του 2007, ενώ η οικονομία αναμένεται να σημειώσει ύφεση 4,5% το 2013, ποσοστό αναθεωρημένο από το αρχικό 5,5% και να ανακάμψει το 2014 με 1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 2%.

Η οικονομία θα ανακάμψει το 2015 βοηθούμενη από την ισχυροποίηση των εξαγωγών που θα προκύψουν από την ανάκαμψη στην Ευρώπη. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα ανακάμψει η καταναλωτική και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ακολουθώντας μια νέα προσαρμογή του χρέους. Μια άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ παραμένουν βασικοί παράγοντες ρίσκου για το μέλλον. Προβλέπεται αποπληθωρισμός -0,5% για το 2013 και πληθωρισμός μόλις 0,1% για το 2014, ενώ θα υπάρξει ανάκαμψη την περίοδο 2015 – 2017, της τάξης του 0,8%.

Πιέσεις από εξωτερικούς παράγοντες θα είναι ελεγχόμενες καθώς εκτιμάται ότι οι τιμές πετρελαίου θα πέσουν την περίοδο 2013- 2014, θα ανακάμψουν το 2015 και θα ξαναπέσουν το 2016-2017.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αφού μηδενιστεί τελείως το 2013, στο 0,8%, θα γυρίσει θετικό στο 1,7% την περίοδο 2014 – 2017.

Σημειώνεται όμως, ότι σε πολιτικό επίπεδο τα ρίσκα είναι υπαρκτά, καθώς η ακολουθούμενη πολιτική έχει προκαλέσει μια ακόμα βαθύτερη ύφεση με ταχεία άνοδο της ανεργίας, αύξηση των χρεοκοπιών, αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που μένουν άστεγοι και στερούνται των βασικών αγαθών και όλα αυτά, για τα επόμενα 2 χρόνια, θα επιδεινώνονται και θα αποτελέσουν ένα επικίνδυνο και εκρηκτικό μείγμα στην κοινωνική συνοχή, άρα θα επιφέρουν και έντονη αμφιβολία για την βιωσιμότητα της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Εν ο ολίγοις, ο Economist προβλέπει ότι ο «Γολγοθάς» των Ελλήνων βρίσκεται στο πιο δύσκολο στάδιο του αφού την διετία 2015-17 που η Ελλάδα θα προσπαθεί με υπεράνθρωπες προσπάθειες να εμφανίσει έστω ισχνά θετικά πρόσημα ανάκαμψης, πίσω της θα έχει μείνει ένας λαός εξαντλημένος και ένας τεράστιος «ωκεανός» θυμάτων μίας δύσκολα συγκρίσιμης ανθρωπιστικής κρίσης...

Διαβάστε επίσης:

Guardian για Ελλάδα: Επιτέλους Γερμανοί πετάξτε τα κομπιουτεράκια σας!