ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Αρβανιτόπουλος: Το ενισχυμένο λύκειο απομακρύνει τα ιδιαίτερα

Κ. Αρβανιτόπουλος: Το ενισχυμένο λύκειο απομακρύνει τα ιδιαίτερα

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα για τις αιτιάσεις ότι το προς ψήφιση νομοσχέδιο για το Λύκειο θα στείλει μαζικά τους μαθητές στα φροντιστήρια.

«Αυτό είναι παραπληροφόρηση που εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Αρκεί ένας μαθητής να διαβάζει και να παρακολουθεί την διδασκαλία του καθηγητή του στο σχολείο.

Υπάρχει μια γενικευμένη αντίληψη που έχει οδηγήσει τον πολίτη να σέβεται περισσότερο τα 200 ευρώ που καταβάλει άμεσα στο φροντιστήριο από τα πολλαπλάσια που καταβάλει μέσω του φόρου του για να υπάρχει Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει.

Και ερωτώ τον κάθε πολίτη. Πως επιτρέπει στον εαυτό του να καταβάλει χρήματα σε ιδιαίτερα μαθήματα στον καθηγητή του παιδιού του που είναι στο σχολείο; Είναι θέμα αρχής ή θέμα Νόμου. Είναι θέμα νοοτροπίας και αντίληψης που τώρα πρέπει να αλλάξει. Και διαμορφώνουμε τους όρους για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία με τη βελτίωση του Δημοσίου Σχολείου. Εμείς κάνουμε το χρέος μας για να ενισχύσουμε τη γνώση, την προσπάθεια για να πάψουμε να αναζητούμε συνεχώς εύκολες λύσεις».

Επίσης για τις μετεγγραφές των φοιτητών

«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δημιουργήσαμε τη διαδικασία μεταφοράς θέσεων, προκειμένου να βοηθήσουμε πολλούς φοιτητές και τις οικογένειές τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους κοντά στην εστία τους. Την διαδικασία αυτήν την εφαρμόζουμε και φέτος με τα ίδια κριτήρια, στα οποία πρωταρχικό ρόλο παίζει το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο αυξάνουμε, ενώ το διπλασιάζουμε για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Όσον αφορά το σύστημα των Πολλαπλών βάσεων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν αλλάζει τίποτα».

Για τις απειλούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στην αρχή της σχολικής χρονιάς

«Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και θα λειτουργήσουν ομαλά, όπως άλλωστε έγινε και πέρσι. Τα βιβλία είναι στα σχολεία, οι μαθητές θα είναι στα θρανία, οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις και μάλιστα, μέσα σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, που θέτει πάνω από όλα το συμφέρον των μαθητών. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα».

Για το ενδεχόμενο εκ νέου επιστράτευσης των εκπαιδευτικών

«Όχι. Η επιστράτευση ήταν αναγκαία, όταν απειλήθηκε η διεξαγωγή των Πανελλαδικών, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον».