ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «καυτή» ατζέντα της κυβέρνησης ενόψει τρόικας

Η «καυτή» ατζέντα της κυβέρνησης ενόψει τρόικας

-Τα ανοιχτά μέτωπα που προκαλούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου

-«Κομβικός» μήνας ο Σεπτέμβρης για το μέλλον της κυβέρνησης

Για ένα «θερμό» φθινόπωρο προετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις και στο Μαξίμου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επιχειρηματολογία που θα χρησιμοποιηθεί απέναντι στους δανειστές.

Ο Σεπτέμβρης χαρακτηρίζεται «κομβικός» για το μέλλον της κυβέρνησης καθώς, θα βρει μπροστά της μια σειρά από δύσκολα εμπόδια.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι η διαφαινόμενη απεργία των εκπαιδευτικών με το πρώτο κουδούνι.

Αν και επισήμως ο υπουργός Παιδείας αρνείται το ενδεχόμενο επιστράτευσης, τουλάχιστον μέχρι τη σημερινή απόφαση των εκπαιδευτικών, η εντολή του Μαξίμου είναι σαφής: τα σχολεία θα ανοίξουν πάση θυσία.

Μέσα στην εβδομάδα, η Αθήνα πρέπει να έχει δώσει την οριστική απάντηση στην Κομισιόν για το θέμα των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν κλείσει προτού έλθει η τρόικα, στο τέλος του μήνα μετά τις γερμανικές εκλογές. Η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών είναι ένα από τα ανοιχτά προαπαιτούμενα, όπως και οι οφειλές προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ.

Στο μέτωπο της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να προστεθούν 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ζητήσει οι απολύσεις σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ – ο αριθμός των οποίων είναι υπό διαπραγμάτευση- να συνυπολογιστούν στο στόχο των 4.000 κάτι που η τρόικα μέχρι στιγμής δε δέχεται καθώς οι δύο αυτές εταιρείες ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ αν και διαψεύστηκαν τα σενάρια για ΟΣΕ, αναζητείται ένας «ξαφνικός θάνατος» σε εταιρεία του δημοσίου που θα μπορούσε να αποδώσει και σημαντικό αριθμό απολύσεων όπως η ΕΡΤ.

Παράλληλα, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί και ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, με την τρόικα να επιμένει στη διατήρηση του τρόπου είσπραξης του μέσω της ΔΕΗ, όπως μέχρι σήμερα το χαράτσι.

Προαπαιτούμενο είναι και ο νέος κώδικας των δικηγόρων, ο οποίος είναι έτοιμος, αλλά συναντά αντιδράσεις από τους δικηγόρους που προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Αργότερα εντός του 2014 θα πρέπει να ακολουθήσουν ρυθμίσεις και για τους αρχιτέκτονες και τα τεχνικά επαγγέλματα.

Μέσα στο Σεπτέμβριο θα πρέπει επίσης να οριστικοποιηθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014-2017, το οποίο συνεπάγεται μέτρα περίπου πέντε δισ. ευρώ και το οποίοι η τρόικα έχει θέσει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των εναπομείναντων δόσεων. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να δήλωσαν στο πλαίσιο της ΔΕΘ για άλλη μία φορά ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο το δημοσιονομικό κενό είναι μία πραγματικότητα και θα χρειαστούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση του.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανική πολιορκία στην Υγεία των Ελλήνων

Τι πρέπει να γίνει με βάση το Μνημόνιο, έως το τέλος Σεπτεμβρίου

Νέα σχέδια για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Bild: Μνημόνια μέχρι το 2022 στην Ελλάδα