ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κόντρα Αθανασίου-Κωνσταντοπούλου για το e-mail της Τρόικας

Σκληρή κόντρα Αθανασίου-Κωνσταντοπούλου για το e-mail της Τρόικας

Εισάγεται την ερχόμενη Τρίτη στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση ο Κώδικας Δικηγόρων, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή και με την ψήφισή του στα άρθρα κατά πλειοψηφία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου προχώρησε σε 28 αλλαγές και προσθήκες υιοθετώντας στην πλειονότητά τους τα αιτήματα των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, ενώ επανέλαβε και στην σημερινή συνεδρίαση ότι ο δικηγορικός κώδικας αποτελεί ξεκάθαρα πρωτοβουλία της κυβέρνησης και επουδενί προϊόν πιέσεως της τρόικα όπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κα Κωνσταντοπούλου παρουσίασε ένα e-mail στελέχους της τρόικα στην Αθήνα, το οποίο, όπως ανέφερε, υπαγορεύει διατάξεις του νομοθετήματος και δίνει εντολή στο υπουργείο να ψηφιστεί ο Κώδικας. Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως το ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα στελέχους της τρόικα αποτυπώνει απλώς την συμφωνία τους στις διατάξεις του Κώδικα, όχι μόνο δεν είναι μυστικό, αλλά παραδόθηκε στους εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων για να το δώσουν στα μέλη τους.

Ανέφερε ακόμη πως εμπίπτει στο πλαίσιο της αλληλογραφίας κατά την οποία ανταλλάσσονται απόψεις. Πρόσθεσε δε ο κ. Αθανασίου πως ενώ η τρόικα δεν ζητεί να γίνει καμία αλλαγή, εκείνος επέφερε 28 αλλαγές.

«Άρα για ποια υπακοή μας μιλάτε; Ας είμαστε προσεκτικοί διότι δημιουργούνται εντυπώσεις ότι δήθεν η κυβέρνηση όταν νομοθετεί λαμβάνει εντολές», είπε απευθυνόμενος προς την βουλευτή και συμπλήρωσε: «Προφανώς όμως παίρνετε παράδειγμα από το κόμμα σας. Διότι δεν είδαμε ποτέ ως τώρα σε κανένα νομοσχέδιο να διαφοροποιείται κανείς σας. Και διερωτώμαι: Δεν υπήρξε ποτέ καμία διαφωνία; Προφανώς ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός θριαμβεύει».