ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρωτοβουλία των 5 και ο ρόλος του Σημίτη

Η πρωτοβουλία των 5 και ο ρόλος του Σημίτη

Σε μία κίνηση επισημοποίησης της συμπόρευσής τους προχώρησαν την Πέμπτη, οι δήμαρχοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου και Ιωαννίνων διεκδικώντας ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού μεταρρυθμιστικού πόλου.

Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μπουτάρης, Γιάννης Δημαράς, Πάνος Σκοτινιώτης και Φίλιππος Φίλιος συναντήθηκαν και επιβεβαίωσαν τη δημιουργία μεταρρυθμιστικής κίνησης στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ιδεολογικά χαρακτηριστικά της προσπάθειας είναι η τάση στον κεντροαριστερό χώρο και η διάθεση για συμμαχίες με ανθρώπους από το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Η πολιτική πλατφόρμα στην οποία φαίνεται πως καταλήγουν περιλαμβάνει την αλλαγή στη νοοτροπία, ένα νέο τρόπο διοίκησης, έμφαση στη διαφάνεια και την εξοικονόμηση πόρων. Η «Πρωτοβουλία των Πέντε», σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν θα έχει ως προμετωπίδα της το αίτημα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των δήμων.

Η συμπόρευση τους μάλιστα, θα έχει και οργανωτικά χαρακτηριστικά, καθώς προγραμματίζουν ήδη πέντε ημερίδες στις αντίστοιχες πόλεις των συμμετεχόντων, με την πρώτη να ορίζεται στο Βόλο την 30 Οκτωβρίου.

Πίσω από την κίνηση αυτή πάντως, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα αποτυπωθεί και σε κοινή ονομασία των συνδυασμών τους, πολλοί βλέπουν τις κινήσεις που γίνονται στο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ώστε να δημιουργηθεί ένας τρίτος μεταρρυθμιστικός πόλος. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά μάλιστα το παρασκήνιο, μιλούν για άμεση εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος άλλωστε έδωσε τις ευλογίες του για το εγχείρημα προσωπικά στο Γιώργο Καμίνη, λίγο πριν τη συνάντηση των πέντε, σε συνάντηση που είχαν στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή.

Όπως τονίζουν πάντως οι ίδιοι κύκλοι, Καμίνης και Μπουτάρης διαγκωνίζονται παρασκηνιακά για το ποιος θα έχει το "κεφάλι" στην προσπάθεια, ώστε να είναι εκείνος που στο τέλος θα διαπραγματευθεί τους όρους μιας ενδεχόμενης προσχώρησης στο νέο φορέα που θα δημιουργηθεί από τις προσπάθειες που γίνονται για ένα κεντρώο κόμμα.

Σίγουρα το ζήτημα έχει πολλά επεισόδια ακόμα, ωστόσο η εμπλοκή ανθρώπων του Σημίτη στην κεντρική πολιτική και η σχεδόν ταυτόχρονη εμφάνιση της μεταρρυθμιστικής κίνησης δημάρχων, δείχνουν μία διάθεση του πρώην πρωθυπουργού να επηρεάσει την πορεία της χώρας, την επαύριο των μνημονίων.

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζει το σύστημα των δημοτικών εκλογών

ΔΕΙΤΕ: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας – Πολλές οι «εκπλήξεις»

Οι πιθανοί υποψήφιοι των κομμάτων για τους μεγάλους Δήμους