ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το παρασκήνιο της συνάντησης Άσμουσεν - Τσίπρα

Αυτό είναι το παρασκήνιο της συνάντησης Άσμουσεν - Τσίπρα

Μία συνάντηση διόλου τυχαία και καθόλου ασήμαντη θα είναι αυτή που θα έχουν ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ Γ. Άσμουσεν με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα την ερχόμενη Πέμπτη στο Βερολίνο.

Από πολιτικής άποψης, η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί ακόμα ένα άνοιγμα του κ. Τσίπρα προς την πλευρά των δανειστών μας. Επειδή πρέπει να βλέπουμε τα γεγονότα πιο σφαιρικά, είναι χρήσιμο να θυμίσουμε αντίστοιχες συναντήσεις που έχουν μεσολαβήσει τους προηγούμενους μήνες με τον κ. Τσίπρα να συναντιέται με τον Πολ Τόμσεν στο ΔΝΤ και τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε.

Συναντήσεις που σημειολογικά νοηματοδότησαν το μία πρώτη απόπειρα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί "κοινός τόπος" με τους δανειστές μας αλλά κυρίως να τους αποδείξει ότι δεν είναι ο "επικίνδυνος αρχηγός του αριστερίστικου κόμματος", όπως τον είχαν παρομοιάσει.

Για όσους όμως γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η συνάντηση Τσίπρα- Άσμουσεν έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο κ. Άσμουσεν εκ μέρους της ΕΚΤ θεωρείται πολύ σκληρότερος από τα τρία μέλη της Τρόικας και κατά τους επικριτές του, φέρεται να το κάνει αυτό για να εξυπηρετήσει μάι προσωπική ατζέντα. Τουτ' έστιν προσπαθεί να δείχνει το σκληρό του πρόσωπο προσδοκώντας να βρεθεί στο τιμόνι της ΕΚΤ ή γιατί όχι ακόμα και στην θέση του Υπουργού Οικονομικών στην επόμενη κυβέρνηση Μέρκελ, στην περίπτωση επανεκλογής της.

Ασφαλείς πληροφορίες από κύκλους της ΕΚΤ λένε ότι ο Άσμουσεν θα συναντήσει τον Τσίπρα για να του στείλει ένα ωμό μήνυμα: "να κόψει τα πολλά πολλά και να συμβιβαστεί την πραγματικότητα". Ο Άσμουσεν, για όσους γνωρίζουν, είναι μέχρι σήμερα από τους σφοδρότερους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα των αντιμνημονιακών κομμάτων στην Ελλάδα. Όπως λένε οι συνεργάτες του, "ο Άσμουσεν δεν θα έχει πρόθεσει να χαριστεί στον Αλέξη Τσίπρα" αλλά αντίθετα θα του καταδείξει ότι "η επιμονή του στην σφοδρή κριτική του Μνημονίου ίσως του αποδειχθεί πολιτικά μπούμερανγκ". Είναι άραγε ο Αλέξης Τσίπρας να χειριστεί μία τέτοια αντιμετώπιση; Κάποιοι λένε ότι "ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιες συναντήσεις είναι σαν να οδηγείται να μπει στον λάκο με τα φίδια". Και ίσως να μην έχουν κι άδικο αφού σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές "τέτοια ανοίγματα φθείρουν το αντιμνημονιακό προφίλ που μέχρι σήμερα έχει καλλιεργήσει ο Αλέξης Τσίπρας".

Είναι απορίας άξιον αν κάποιοι στην Κουμουνδούρου θεωρούν πώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευνοείται επικοινωνιακά από την εικόνα χειραψιών με τον σκληρό της ΕΚΤ ή με χαμόγελα μπροστά στις κάμερες. Όσο οι δανειστές μας επενδύουν σε τέτοιες επικοινωνιακές συναντήσεις, πρέπει να καταλάβουν οι ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτές δεν γίνονται για να καλλιεργήσουν το καλό προφίλ του Τσίπρα αλλά αντίθετα να βελτιώσουν οι ίδιοι το δικό τους προφίλ περνώντας το μήνυμα ότι "ακόμα και με τον Τσίπρα θα είναι αυτοί που τελικά θα επιβάλλουν τις θέσεις τους στον ελληνικό λαό....

Αν είναι τελικά έτσι τα πράγματα, θα το δείξει η ιστορία...

Διαβάστε επίσης:

Με την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ρωσίας συναντάται αύριο ο Α. Τσίπρας

Στους Έλληνες που προβάλλουν την χώρα αναφέρθηκε ο Α. Σαμαράς

Στις Βρυξέλλες την Τρίτη ο Πρωθυπουργός για τα κρίσιμα ραντεβού