ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διπλό μήνυμα που κομίζει ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες

Το διπλό μήνυμα που κομίζει ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες

Αποφασισμένος να αλλάξει στρατηγική ο πρωθυπουργός θέτοντας κόκκινες γραμμές

Καθοριστικής σημασίας επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη βελγική πρωτεύουσα χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη ενόψει και της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου.

Κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν πως ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να αλλάξει στρατηγική απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών θέτοντας κόκκινες γραμμές.

Στις βαλίτσες του ο κ. Σαμαράς μεταφέρει ένα διπλό μήνυμα για τους Ευρωπαίους εταίρους: Πρώτον, ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και, δεύτερον, πως η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα.

«Μην μας πιέζετε να πάρουμε άλλα μέτρα. Δεν αντέχουμε! Όλα κρέμονται από μία κλωστή», είναι το ξεκάθαρο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο πρωθυπουργός στις επαφές του με τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ θα επιδιώξει να καταστήσει σαφές ότι ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας είναι μεγάλος, εφόσον ασκηθεί πίεση για νέα μέτρα, καθώς πλέον κοινωνικά δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει ότι η χώρα μας και η κυβέρνηση με σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού εφαρμόζει κατά γράμμα το πρόγραμμα προσαρμογής και συνεπώς δεν απαιτείται "επικαιροποίηση" του προγράμματος που θα σηματοδοτούσε την λήψη νέων μέτρων.

Επισήμως, στην ατζέντα της επίσκεψης βρίσκεται η προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014, ωστόσο αναπόφευκτα το θέμα του προγράμματος σταθεροποίησης θα τεθεί επί τάπητος, καθώς έμμεσα συνδέεται και με την προεδρία

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σκληρύνει την στάση της απέναντι στην τρόικα επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού και γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών. «Είναι κάτι που θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση και κανένας ξένος» είπε χαρακτηριστικά.

Διαπραγμάτευση σε... πολιτικό επίπεδο

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς.

Οι επαφές Σαμαρά αποκτούν και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς πραγματοποιούνται μόλις λίγες ημέρες πριν την άφιξη της τρόικας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα με τους Ευρωπαίους εταίρους σε πολιτικό επίπεδο και όχι τεχνοκρατικό, όπως με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς στις συναντήσεις στις Βρυξέλλες θα επιδιώξει να πείσει τους εταίρους-δανειστές στην έσχατη περίπτωση που πρέπει να υπάρξει έστω νέο μνημόνιο αυτό να γίνει αλλά χωρίς νέα μέτρα! Διαφορετικά όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, αυτό που θα τονίσει στους δανειστές είναι ότι ο τόπος θα πάει σε εκλογές με απρόβλεπτες συνέπειες.

Διαβάστε επίσης:

Στις Βρυξέλλες την Τρίτη ο Πρωθυπουργός για τα κρίσιμα ραντεβού

Σαμαράς: Η ανάπτυξη είναι προ των πυλών

Τι προσδοκά ο Σαμαράς από την επίσκεψη στις Βρυξέλλες