ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέρριψε η Βουλή την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον κώδικα των δικηγόρων

Απέρριψε η Βουλή την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον κώδικα των δικηγόρων

Απέρριψε η Βουλή την ένσταση που υπέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ για την διαδικασία επί του νομοσχεδίου, που αφορά στον Κώδικα των Δικηγόρων, σύμφωνα με την οποία η ψηφοφορία που διεξήχθη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κατά την δεύτερη ανάγνωση ήταν άκυρη.

Η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου που υποστήριξε το αίτημα του κόμματός της ανέφερε ότι στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας παρίστατο μόλις τρεις βουλευτές και ουδείς από αυτούς δεν δήλωνε ότι ψηφίζει τα άρθρα. Ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία και να αποσύρει το νομοσχέδιο κάτι που ο κ. Αθανασίου αρνήθηκε αιτούμενος να απορριφθεί το αίτημα ως απαράδεκτο δεδομένου ότι δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από τους εισηγητές της πλειοψηφίας στην Επιτροπή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε επίσης πως η συζήτηση στην Επιτροπή υπήρξε διεξοδική (διήρκησε 20 ώρες), δεν εκφράστηκαν επιφυλάξεις στην συνεδρίαση της δεύτερης ανάγνωσης, ενώ ο ίδιος προκάλεσε 27 αλλαγές που ζήτησαν οι βουλευτές όλων των πτερύγων. Επικαλούμενοι την κοινοβουλευτική πρακτική, σύμφωνα με την οποία ισχύει η αρχή της δεδηλωμένης αφού κανένας εισηγητής κόμματος της πλειοψηφίας δεν δήλωσε ότι καταψηφίζει συγκεκριμένα άρθρα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ αρνήθηκαν επίσης την ένσταση.

Η πλειοψηφία των παριστάμενων βουλευτών που δέχθηκαν ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα εγέρθηκαν σύμφωνα με την διαδικασία και έτσι το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκε. Προηγήθηκε ωστόσο μακρά συζήτηση μετά και την τοποθέτηση της κας Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού και «ντροπιαστική διαδικασία», ενώ ανέφερε πως επλήγη το κύρος του Κοινοβουλίου και υποστήριξε ότι επιχειρείται να εισαχθεί με πλαστά πρακτικά προς ψήφιση το νομοσχέδιο καταγγέλλοντας γι αυτό τον πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Βιρβιδάκη.

«Εφάρμοσα κατά γράμμα την κοινοβουλευτική διαδικασία που τηρείται όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο κ. Βιρβιδάκης αρνούμενος τις κατηγορίες περί πλαστογράφησης των πρακτικών κατόπιν εντολής του και κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές για την ζωή του και την οικογένειά του «γιατί τόλμησε να πει την άποψή του». «Σπαταλάτε τον χρόνο του Κοινοβουλίου κι αυτό είναι ντροπή» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μιλούν για παραβίαση του Κανονισμού όσοι παραβιάζουν τον Κανονισμό» είπε από το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ντόλιος προσθέτοντας πως σκοπίμως πολλές φορές προκαλείται κωλυσιεργία στις διαδικασίες.

Για «ατέλειωτες φλυαρίες» μίλησε ο Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) ζητώντας να απορριφθεί «μεγαλοπρεπώς» η ένσταση. Για ευτελισμό της Επιτροπής έκανε λόγο εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο Β. Καπερνάρος επισημαίνοντας τα τρωτά του Κανονισμού της Βουλής. Για αντιπαράθεση που αγγίζει τα όρια του «κοινοβουλευτικού κρετινισμού» έκανε λόγο ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ο οποίος αρνήθηκε την συμμετοχή του κόμματός του στην ψηφοφορία επί του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προηγουμένως η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, που συμμετείχε στην Επιτροπή, είχε δηλώσει ότι δεν δέχεται επίσης την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως ακολουθήθηκε η πάγια κοινοβουλευτική πρακτική και προσέθεσε «δεν δέχομαι εγώ και το ΚΚΕ τον χαρακτηρισμό του ηθικού αυτουργού σε πλαστογραφία». Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε στο Γ' Θερινό Τμήμα και συνεχίζεται αύριο, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψήφισή του.