ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Αθανασίου: Μόλις έξι δικογραφίες για υποθέσεις ρατσιστικής βίας

Χ. Αθανασίου: Μόλις έξι δικογραφίες για υποθέσεις ρατσιστικής βίας

Στοιχεία για τις δικογραφίες που εκκρεμούν για ρατσιστικά εγκλήματα διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπο Αθανασίου.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του κ. Αθανασίου, από τους διοικούντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών που λειτουργούν στις έδρες των Εφετείων (Πειραιά, Χαλκίδας, Λαμίας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Πατρών, Καλαμάτας, Αγρινίου, Κοζάνης, Ροδόπης, Χανίων, Ρόδου, Σύρου, Ναυπλίου και Μυτιλήνης) και από την έρευνα που διενήργησαν οι υπηρεσίες τους, δεν προέκυψε ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο καθώς και στο Ν. 3304/05 που αφορά στην εφαρμογή ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων.

Από τις έγγραφες απαντήσεις προκύπτει ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχουν σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως 6 δικογραφίες. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εκκρεμούν 6 υποθέσεις ρατσιστικής βίας. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, έχουν σχηματιστεί, κατόπιν εγκλήσεως των παθόντων 7 δικογραφίες. Η μια δικογραφία εξ αυτών σχηματίστηκε κατόπιν ανάρτησης στο διαδίκτυο καταγγελίας της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σχετικά με ξυλοδαρμό εργαζόμενου μετανάστη στο εργοστάσιο ανακύκλωσης από εργαζόμενο οπαδό της Χρυσής Αυγής.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη για την τύχη υποθέσεων που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο.

Όπως σπεύδει να επισημάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση των πληροφοριών και στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους για την έναρξη και εξέλιξη μιας υπόθεσης. Ο κ. Αθανασίου επικαλείται το άρθρο 26 του Συντάγματος για την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τονίζει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν δικαιούται θεσμικά ούτε να ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων ούτε να ζητήσει την παύση αυτών χωρίς τούτο να αποτελεί ανεπίτρεπτη συνταγματικά καταστρατήγηση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Ειδικά για τα στοιχεία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκύπτει ότι για δύο υποθέσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες, η μια μετά από εκπομπή στο ΣΚΑΙ και η δεύτερη κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.