ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βιέννη θα μιλήσει αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας

Στη Βιέννη θα μιλήσει αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας

Ομιλία με θέμα «Πλεονασματικές έναντι ελλειμματικών χωρών: μια θανάσιμη απειλή για το μέλλον της Ευρώπης», θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αύριο βράδυ στη Βιέννη στο «Μπρούνο Κράισκι Φόρουμ για το Διεθνή Διάλογο», που φέρει το όνομα του ιστορικού Σοσιαλιστή καγκελάριου της Αυστρίας και θεωρούμενου ως σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα της χώρας του στον 20ο αιώνα, Μπρούνο Κράισκι.

Της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αυστριακό υφυπουργό Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πιθανολογούμενο επόμενο Επίτροπο της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας θα έχει, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας, συνάντηση με τον πρόεδρό του Μίρκο Μέσνερ και θα ακολουθήσει νωρίς το απόγευμα, συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την ελληνικής καταγωγής αντιδήμαρχο και αναπληρωτή κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου.

Το «Μπρούνο Κράισκι Φόρουμ» ιδρύθηκε το 1991, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Μπρούνο Κράισκι (1911-1990) ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος της Αυστρίας από το 1970 έως το 1983 - επί καγκελαρίας ενός των διαδόχων του, σημερινού επίτιμου προέδρου του Φόρουμ και μεγάλου φίλου της Ελλάδας Φραντς Βρανίτσκι - με σκοπό να συνεχίσει τους στόχους που εκείνος είχε θέσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του για την διεθνή πολιτική.

Σήμερα αποτελεί μόνιμο διεθνές κέντρο ανταλλαγής ιδεών και απόψεων, αναζήτησης απαντήσεων και λύσεων σε ζητήματα και προβλήματα της εποχής μας από τους δεκάδες πολιτικούς, επιστήμονες και διανοούμενους από όλο τον κόσμο που φιλοξενεί κάθε χρόνο. Στεγάζεται στην πρώην κατοικία του Μπρούνο Κράισκι, όπου ο κορυφαίος πολιτικός είχε υποδεχθεί δεκάδες ηγέτες του κόσμου, από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Κένεντι, την Ιντιρα Γκάντι, τον Βίλι Μπραντ, τον Ολαφ Πάλμε, μέχρι τον Γιασέρ Αραφάτ.

Η Μαρία Βασιλάκου, επί σειρά ετών αρχηγός της οργάνωσης του Κόμματος των Πρασίνων στην αυστριακή πρωτεύουσα, είναι αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης από τον Οκτώβριο του 2010, όταν μετά τις δημοτικές και τοπικές εκλογές, οι Πράσινοι προχώρησαν σε συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του δημάρχου και κυβερνήτη της Βιέννης (που είναι συγχρόνως ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας), Μίχαελ Χόιπλ.

Ο Μίρκο Μέσνερ ηγείται από το 2006 του Κ.Κ. Αυστρίας (το οποίο, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς), σε μια χώρα, όπου το ίδιο ποτέ δεν διέθετε αξιοσημείωτα εκλογικά αποτελέσματα μη εκπροσωπούμενο στη Βουλή και όπου ήταν πάντα έντονα αισθητός ο αντικομμουνισμός, διαθέτει όμως εντυπωσιακή δύναμη στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας, στο Γκρατς, στο οποίο με ποσοστό 20,1%, κατέκτησε τη δεύτερη θέση μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, στις δημοτικές εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο.