ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δε συμφωνώ με τη θεωρία των δύο άκρων

Μητσοτάκης: Δε συμφωνώ με τη θεωρία των δύο άκρων

Τη διαφωνία του για τη θεωρία των δύο άκρων εξωτερίκευσε ο υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας για το μέτρο της διαθεσιμότητας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων, οι οποίες, όπως είπε, δεν θα γίνουν μέσα στο 2013.

Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα Fm, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

Για τη βία, τη Χρυσή Αυγή και τη θεωρία των δύο άκρων
Όχι, δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Λαζαρίδη για τη θεωρία των δύο άκρων. Θεωρώ ότι η Χ.Α. είναι ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, που προσομοιάζει περισσότερο με εγκληματική συμμορία και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί με κανένα άλλο κόμμα. Θέλω όμως να συμπληρώσω ότι η πολιτική βία μπορεί να εκπορεύεται από διάφορους πολιτικούς χώρους. Η δε καταδίκη της, πρέπει να είναι ομόθυμη, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις.
(...) Δεν το λέω μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ, το λέω γενικά. Στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παράσχει πολιτική κάλυψη σε δυνάμεις οι οποίες κατέφευγαν στην πολιτική βία και οι οποίες αμφισβητούσαν έμπρακτα την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία. Σίγουρα έχει επέλθει μια πρόοδος με το χρόνο και μια διαδικασία ωρίμανσης, ειδικά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η πορεία θα πρέπει να συνεχιστεί. Δεν εξισώνω σε καμία περίπτωση το ΣΥΡΙΖΑ με τη Χ.Α.

Για την κινητικότητα
Έχουμε ένα μεγάλο εμπόδιο για την διαπραγμάτευση με την τρόικα και αυτό είναι η κινητικότητα. Υπενθυμίζω ότι τα 12.500 άτομα που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση 1 δισ. για τον Οκτώβριο. Είμαι βέβαιος ότι θα εκπληρώσουμε το στόχο μας. Το Υπ. Παιδείας ζήτησε αξιολογήσεις από τα πανεπιστήμια, τα πανεπιστήμια έστειλαν στο Υπουργείο πληροφορίες, τις επεξεργάστηκε, κάνει κάποιες αντιπροτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα σε επίπεδο Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Είναι η τελευταία εκκρεμότητα, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα λυθεί.

Με εξαίρεση τις πρώτες οριζόντιες παρεμβάσεις που κάναμε τον Ιούνιο, γιατί βρεθήκαμε σε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση, όλο το δεύτερο κύμα κινητικότητας προέκυψε μετά από εκθέσεις αξιολόγησης, που δείχνουν πού υπάρχουν πλεονάζουσες θέσεις. Άρα και η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε τώρα θα είναι η ίδια. Ακόμα υπάρχουν δομές που δεν έχουν αξιολογηθεί, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για το αν υπάρξουν απολύσεις
Δεν έχω πει ότι αποκλείεται κάποιος που θα μπει στην κατηγορία των διαθεσίμων να απολυθεί. Δεν έχω πει αυτό το πράγμα. Προφανώς, για το 2013 δεν θα προκύψουν απολύσεις από τη διαθεσιμότητα, διότι θα πρέπει να παρέλθει το υποχρεωτικό 8μηνο του νόμου. Οι όποιες απολύσεις γίνουν μέσα στο 2013, θα συμπεριλάβουν τις απολύσεις που έχουν γίνει από την ΕΡΤ και τον αριθμό των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων. Από εκεί και πέρα, αν προκύψουν υποχρεωτικές αποχωρήσεις από εξορθολογισμό επιχειρήσεων, όπως στα αμυντικά συστήματα, στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, προφανώς και αυτές θα πρέπει να μετρήσουν στο συνολικό αριθμό.