ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στενεύει ο κλοιός για τη Χρυσή Αυγή

Στενεύει ο κλοιός για τη Χρυσή Αυγή

-Φρένο στη χρηματοδότηση κομμάτων με κακουργηματική δράση

-Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ τα βιβλία του εθνικιστικού κόμματος

Αποφασισμένη να απομονώσει πλήρως το εθνικιστικό κόμμα εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι την περασμένη Τρίτη ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι, με τις Αρχές να λαμβάνουν δράσεις για πολιτική και οικονομική απομόνωση της Χρυσής Αυγής.

Ήδη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας υπέβαλε νομοθετική πρόταση για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Με την πρόταση, ο κ. Δένδιας προωθεί τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα των οποίων η ηγεσία ή πάνω από το ένα δέκατο των βουλευτών, ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής τους, παραπέμπονται για κακούργημα, το οποίο επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.

Στην επιστολή δεν κατονομάζεται η Χρυσή Αυγή, ωστόσο η νομοθετική πρωτοβουλία ελήφθη, στο πλαίσιο των κυβερνητικών ενεργειών για την πολιτική απομόνωση της Χρυσής Αυγής, εντός των πλαισίων του Συντάγματος, μετά το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Εξάλλου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των 32 δικογραφιών που έχει αποστείλει ο κ. Δένδιας και αφορούν μέλη της Χρυσής Αυγής.

Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, ο οποίος θα ενεργήσει ταχύτατη ανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν, εκτός των άλλων αδικημάτων, έχει συσταθεί εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τον άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.

Ο κ. Βουρλιώτης, θα υποβάλει στο τέλος αιτιολογημένο πόρισμα.

Έλεγχος και στον στρατό

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος έδωσε εντολή στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκο για τη διερεύνηση δημοσιογραφικών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες, μέλη της Χρυσής Αυγής εκπαιδεύονται από εν ενεργεία στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού, και τον καταλογισμό ευθυνών, αν υπάρχουν.

«Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής", το οποίο φέρει μέλη της Χρυσής Αυγής να λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση με όπλα, από εν ενεργεία στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε εντολή στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο για τη διερεύνηση του θέματος και τον καταλογισμό ευθυνών, αν υπάρχουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ.

Επιστρατεύεται και το ΣΔΟΕ

Έλεγχο στα οικονομικά του κόμματος «Χρυσή Αυγή» προτίθεται να ξεκινήσει το ΣΔΟΕ μετά από σχετικό κυβερνητικό αίτημα.

Ο έλεγχος, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να επικεντρωθεί στις πηγές χρηματοδότησης του κόμματος, αλλά και τις δαπάνες λόγω των πληροφοριών για καταβολή άτυπης μισθοδοσίας σε οπαδούς και μέλη του κόμματος.

Το έλεγχο πρόκειται να αναλάβει η υπηρεσία Ειδικών Υποθέσεων του σώματος, η οποία έχει φέρει εις πέρας και τον έλεγχο όλων των πολιτικά «ευαίσθητων» υποθέσεων των τελευταίων ετών (παραδείγματος χάριν αυτής του Άκη Τσοχατζόπουλου).

Το πόρισμα πρόκειται να παραδοθεί στη συνέχεια στον υπουργό Οικονομικών για να αξιολογηθούν τα ευρήματά του και όπου προκύψουν ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις, τα στοιχεία θα σταλούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Χρυσή Αυγή: Δεν στηριχτήκαμε ποτέ στο κρατικό χρήμα

Η κατάργηση της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής δεν θα έχει καμία επίπτωση «πέρα από το πολύπλευρο κοινωνικό της έργο, τα συσσίτια και τις δωρεές χρημάτων για κοινωφελείς σκοπούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα, σχολιάζοντας την πρόταση Δένδια.

Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι δεν στηρίχτηκε ποτέ στο κρατικό χρήμα και σημειώνει πως αν καταργηθεί η χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «Σαμαράς και Βενιζέλος θα πάνε αμέσως φυλακή λόγω χρεών προς τις τράπεζες».

Εκτιμά, μάλιστα, πως «ίσως αυτός είναι ο άμεσος στόχος των υπαλλήλων της Μέρκελ». «Αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει ο Σαμαράς και ο Δένδιας με τις αστυνομικές απαγορεύσεις στις διανομές τροφίμων, θα το κάνουν τώρα μέσω διακοπής της χρηματοδότησης του κόμματος», υποστηρίζει το κόμμα.

«Τα χρήματα αυτά, που η Χρυσή Αυγή επιστρέφει στον ελληνικό λαό, τώρα θα μένουν στα κρατικά ταμεία και θα χαρίζονται ως παράνομα τοκοχρεολύσια στους τοκογλύφους δανειστές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Αρνούνται να δεχτούν τον Ρουπακιά οι βαρυποινίτες του Κορυδαλλού

Δ. Αβραμόπουλος: Ψάξτε τυχόν εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη ΧΑ

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΝΔ-Μεγάλη πτώση της Χρυσής Αυγής

Μπαρμπαρούσης: Όσο μας χτυπούν τόσο σκληραίνουμε (βίντεο)

Τι απαντά η Χ.Α για την προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της

Αυτή είναι η αστυνομικός της ΔΙΑΣ που συνέλαβε τον Ρουπακιά

Διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα από Άρειο Πάγο για την Χρυσή Αυγή