ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: «Ευθέως ναι» σε κάθε συνεργασία κατά του φασισμού

ΠΑΣΟΚ: «Ευθέως ναι» σε κάθε συνεργασία κατά του φασισμού

«Το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό και λέει ευθέως "ναι" σε κάθε πρόταση που προωθεί αυτή τη συνεργασία» όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου «γιατί πιστεύει πραγματικά στην ενότητα του λαού απέναντι στον φασισμό, τη βία και τους εκφραστές της», τονίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι «εδώ όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μακριά από κάθε υποκρισία, από κάθε λογική μικροκομματικού οφέλους».

Ειδικότερα, οι πηγές του Κινήματος δηλώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό στις προτάσεις σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και συμφωνεί απόλυτα στην συζήτηση του όλου θέματος στην Βουλή, με τη διαδικασία της συζήτησης Προ Ημερησίας Διάταξης.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία των Κοινωνικών Φορέων για την εκδήλωση της αντίδρασης της Κοινωνίας απέναντι στον φασισμό» και εκτιμά ότι θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο, όπως πρότεινε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, να θέσει υπό την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρωτοβουλίες δράσης των αντιπροσωπευτικών Κοινωνικών φορέων. Ακόμα, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει έτοιμο να συζητήσει κάθε πρόταση αλλαγής - βελτίωσης του Νομοθετικού Πλαισίου για την αντιμετώπιση της βίας, επαναφέροντας στον διάλογο και τις δικές του προτάσεις. Στηρίζει δε κάθε κίνηση των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας που συμβάλλει στην αποκάλυψη και καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης» και, τέλος, εμμένει στην «ανάγκη απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ώστε με εφαρμογή και αυστηροποίηση του Κανονισμού, να δοθεί τέλος στους τραμπουκισμούς τις χυδαίες ύβρεις και τις προκλήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ καλεί και τα άλλα κόμματα «να τολμήσουν», να ενεργήσουν «με βάση τα συμφέροντα της κοινωνίας και του τόπου και να μην υποκύπτουν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Αναφερόμενες ειδικότερα στη στάση στελεχών της ΝΔ, αλλά και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «δεν είναι δυνατόν όμως την ώρα που η συνεργασία των κομμάτων και η ενότητα του λαού είναι επιβεβλημένη, να επιχειρείται από διάφορες πλευρές η δημιουργία ενός κλίματος άγονης σύγκρουσης». Συγκεκριμένα, αναφέρουν ως προς αυτό ότι είναι «αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη του συνταγματικού τόξου και δεν μπορεί - από στελέχη της Ν.Δ. - να εξομοιώνεται με τους φασίστες», «όπως και δεν μπορεί το αίτημα του Προέδρου του για συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, να απαντάται αρνητικά μέσω "κύκλων" του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Όσον αφορά δε στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι «πολλές ενέργειες του καλλιεργούν την ένταση και την οξύτητα στην λογική του "αυτοί ή εμείς", πράγμα που δημιουργεί μίσος, διχαστικές κινήσεις και κινδύνους για την κοινωνία και τους πολίτες».

Επισημαίνουν επίσης πως «όποιος καλλιεργεί τη ρητορική του διχασμού, θα το βρει μπροστά του» και κάνουν λόγο για «επίπλαστο ψευτοδίλημμα Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ» και «bra de fer ανευθυνότητας και υποκρισίας που καλλιεργείται από ορισμένους» και το οποίο «δεν συμβάλλει στο στόχο της διαφύλαξης της Δημοκρατικής Ομαλότητας, που όλοι διακηρύσσουν στα λόγια».

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ που αφορούν στο προσεχές μέλλον, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το Κίνημα στηρίζει ενεργά τα συλλαλητήρια και τις δράσεις των κοινωνικών φορέων που έχουν αντιφασιστικό περιεχόμενο και καλεί όλους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη. Επιπλέον, θα ζητήσει συναντήσεις με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης κ.κ. Δένδια και Αθανασίου, για ενημέρωση και κατάθεση προτάσεων τόσο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όσο και για την αποτελεσματική λειτουργία των αστυνομικών οργάνων και των δικαστικών αρχών. Ακόμα, το ΠΑΣΟΚ προχωρεί σε επιστολή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για την ανάληψη πρωτοβουλιών της Πολιτείας για την ενημέρωση των μαθητών και, τέλος, ζητά από τις οργανώσεις του να συμβάλλουν ενεργά σε τοπικές μαζικές πρωτοβουλίες ενεργοποίησης των πολιτών.

Οι πηγές της Χ. Τρικούπη υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του έθεσαν πρώτοι ως προτεραιότητα το ζήτημα της αντιμετώπισης «των φασιστικών κηρυγμάτων και των εγκληματικών πράξεων βίας της Χρυσής Αυγής» και, παράλληλα, επαναλαμβάνουν τις πρωτοβουλίες του Κινήματος για συνεργασία των δυνάμεων του Συνταγματικού Τόξου για την απομόνωσή της, «την εποχή που άλλα πολιτικά κόμματα αδιαφορούσαν και άλλα "έκλειναν το μάτι" στην Χρυσή Αυγή».

Ακόμα, το ΠΑΣΟΚ εντοπίζει δύο αρνητικές εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της συνεργασίας των δυνάμεων του Συνταγματικού Τόξου σε συγκεκριμένο πλαίσιο και δράσεις: α) Την άρνηση των Γραμματέων της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, να δεχθούν την συνάντηση που πρότεινε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, για διαμόρφωση του κοινού πλαισίου δράσης και β) Την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, να συνυπογράψουν την σχετική πρωτοβουλία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, όπως έκαναν το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ., το ΛΑΟΣ, η ΔΡΑΣΗ και οι οικολόγοι.